Linkuri accesibilitate

„Mulţi eroi după război”, spune o vorbă populară. Refuzul mai multor partide parlamentare „de buzunar” (se ştie şi al cui buzunar!) – PCRM, PLDM, PL, PPME – de a participa la ceremonia de învestitură a ex-socialistului Igor Dodon în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, numai act de curaj nu poate fi numit. Este, în cel mai bun caz, o „spălare pe mâini” ce se practică de la Pilat din Pont încoace. (Faptul că doar PD – de două ori, partidul de guvernământ: şi Parlamentul, şi Cabinetul de Miniştri fiind pe mâini democrate – legitimează, prin prezenţă, mandatul lui Dodon vine ca o confirmare în plus, dacă mai era nevoie, că, de facto, de la bun început l-a susţinut pe candidatul socialist în cursa prezidenţială, iar acum culege roadele.)

Istoria cunoaşte însă şi acte de adevărat curaj, iar în ziua aceasta în care o bună parte de moldoveni rămân fără preşedinte – nu că Nicolae Timofti ar fi fost neapărat preşedintele lor; dar în mod cert, Igor Dodon nu va fi niciodată preşedintele lor! – aş aduce aminte de gestul unei tinere de 19 ani, pe nume Valeria Novodvorskaia, cea care în data de 5 decembrie 1969 a aruncat de la balconul Palatului Congreselor din Kremlin (inima puterii PCUS), înainte de începerea spectacolului, nişte foi volante cu următorul conţinut:


Спасибо, партия, тебе
За все, что сделала и делаешь,
За нашу нынешнюю ненависть
Спасибо, партия, тебе!
Спасибо, партия, тебе
За все, что предано и продано,
За опозоренную Родину
Спасибо, партия, тебе!
Спасибо, партия, тебе
За рабский полдень двоедушия,
За ложь, измену и удушие
Спасибо, партия, тебе!
Спасибо, партия, тебе
За все доносы и доносчиков,
За факелы на пражской площади
Спасибо, партия, тебе!
За рай заводов и квартир,
На преступлениях построенных,
В застенках старых и сегодняшних
Изломанный и черный мир…
Спасибо, партия, тебе
За ночи, полные отчаянья,
За наше подлое молчание
Спасибо, партия, тебе!
Спасибо, партия, тебе
За наше горькое неверие
В обломки истины потерянной
В грядущей предрассветной мгле…
Спасибо, партия, тебе
За тяжесть обретенной истины
И за боев грядущих выстрелы
Спасибо, партия, тебе!

Se ştie ce-a urmat – tânăra este reţinută de KGB, apoi un parchet de judecată moscovit o „eliberează” de răspundere penală, internând-o însă într-o clinică de psihiatrie („на принудительное лечение в психиатрическую больницу”). Ceea ce nu a frânt-o pe Valeria Novodvorskaia, din contră!

Piesa într-un act – de desolidarizare! – jucată astăzi, 23 decembrie, de cele câte fracţiuni parlamentare enumerate mai sus nu-i nici măcar o farsă, este aşa un fel de spectacol de matineu de Crăciun – dacă nu „Capra”, cel puţin împărţirea, de ochii lumii, pe căprării.

XS
SM
MD
LG