Linkuri accesibilitate

Statul nu ne mai aparţine? Păi, aşa a fost mereu!


Statul nu ne aparţine din 1991, e făcut pentru profitul unora, vezi graba cu care se promovează amnistia fiscală, şi nici nu e sigur că lucrurile se vor schimba.

Doamna Maia Sandu, o politiciană în vogă, a acordat un interviu Europei Libere, un interviu în care constată un fapt întristător: „Statul nu ne mai aparţine. Procesele democratice în RM degradează vertiginos”.

Asemenea constatări au mai fost făcute şi de alţi politicieni ai tranziţiei care apăreau în arena politică şi luptau pentru putere. Vasăzică, apare un politician nou, acesta vrea să ajungă într-o funcţie şi le spune cetăţenilor că statul nu le aparţine, că e capturat, că e la cheremul unor răuleni. OK, în linii mari aserţiunea asta e corectă. Trebuie făcută însă o precizare foarte importantă.

Statul nu ne mai aparţine? Păi, aşa a fost mereu!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Statul acesta moldovenesc nu ne mai aparţine de la bun început, din îndepărtatul an 1991. Atunci s-a pus temelia unei construcţii dubioase care să-i avantajeze pe cinovnici şi pe politicieni şi care a deschis larg uşile făcătorilor de mişmaşuri. Atunci au fost inventate toate privilegiile şi facilităţile absurde. La un asemenea privilegiu – calcularea pensiei cu procente mari din salariu – conducătorii au renunţat abia acum, după 25 de ani. Maşinăria statală a fost concepută încă în 1991 ca un soi de adăpost pentru cinovnici, ea de atunci nu le mai aparţine cetăţenilor.

Precizarea asta, repet, e foarte importantă. Statul nu ne aparţine nu doar atunci cînd un oarecare politician se avîntă în lupta pentru putere. Statul aici nu ne-a aparţinut niciodată, indiferent cine a fost la putere. Şi mă tem că urcarea unuia sau altuia pe piscurile puterii nu schimbă prea mult. Ar trebui demolat întreg sistemul vicios, ar trebui măturaţi din structurile statului toţi făcătorii de mişmaşuri şi indivizii puşi numai pe carieră.

Aşadar, constatarea diferitor politicieni, aceea că „statul nu ne mai aparţine” trebuie rectificată cu hotărîre. Statul nu ne aparţine din 1991, e făcut pentru profitul unora, vezi graba cu care se promovează amnistia fiscală, şi nici nu e sigur că lucrurile se vor schimba.

XS
SM
MD
LG