Linkuri accesibilitate

Propunerea PSD la funcția de premier: Sevil Shhaideh


Sevil Shhaideh, candidată PSD-ALDE la funcția de premier al României, decembrie 2016

Pentru prima dată, guvernul României ar putea fi condus de o femeie

În România, Partidul Social-Democrat, câștigătorul alegerilor parlamentare din 11 decembrie, a propus-o Sevil Shhaideh pentru funcția de premier, a anunțat miercuri președintele PSD, Liviu Dragnea, citat de Agerpres. Candidatura este sprijinită și de Alianța liberal-democrată a fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu, cu care PSD are o majoritată confortabilă în noul parlament.

Dacă propunerea este acceptată de președintele Kalus Iohannis, ar fi pentru prima data că o femeie ar urma să formeze un guvern în România.

În vîrstă de 52 de ani, Sevil Shaaideh a fost numită în mai 2015 ministru al Dezvoltării, în guvernul social-democrat al lui Victor Ponta. Ea a lucrat aproape două decenii la Consiliul Judeţean Constanţa, precizează Digi24.

- Liviu Dragnea, președintele PSD
- Liviu Dragnea, președintele PSD

Liderul PSD, Liviu Dragna, nu poate fi membru al guvernului pentru că are o condamnare de doi ani cu suspendare pentru manipularea referendumului din 2012 vizând suspedarea din fucție a președintelui Traian Băsescu.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, citat de Digi24, că el va purta răspunderea politică pentru modul în care țara va fi guvernată. Totodată, liderul social-democrat a lăsat de înțeles că numirea lui Sevil Shhaideh ar putea fi temporară temporară , pentru că el, din cauza unei „condamnări nedrepte” și a unei „legi neconstituționale”, nu își poate asuma „deocamdată” funcția de premier.

XS
SM
MD
LG