Linkuri accesibilitate

De ce tineretul își pierde încrederea în democrație?


Un protest la Berlin împotriva șomajului printre tineri

Un recent studiu arata ca tineretul isi pierde increderea in democratie. Ce se ascunde in spatele acestei stranii si ingrijoratoare ipoteze? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Yascha Mounk si Roberto Sefan Foa, de la Universitatea din Melbourne, in Australia, au dat publicitatii un studiu, care da la iveala o cercetare efectuata timp de decenii. Si rezultatele sint alarmante.

Studiul, publicat in New York Times arata ca 72% dintre cei nascuti in anii ’30 cred ca democratia este esentiala in America. In Olanda – procentul este 33%. In perimetrul generatiei actuale, doar 33% dintre tineri sustin ca democratia este esentiala, in timp ce in America, procentul este chiar mai scazut, 30%.

Argumentul autorilor este ca a scazut simtitor increderea tinerilor in institutii – parlamente, tribunal, institutii politice. Si surprizele neplacute nu se opresc aici. In 1995 doar 16% dintre tinerii de la vremea respectiva credeau ca democratia nu este un sistem bun, in 2011, procentul a ajuns la 24%.

In Europa procentul este tot in crestere, aflindu-se la 13% din cei intervievati. 43% dintre americanii in virsta nu cred ca armatei i se poate permite sa preia conducerea, cind administratia se dovedeste incompetenta si nu-si face treaba. Dar in rindul tinerilor, doar 19% cred ca armata nu are ce cauta in politica, in imprejurarile citate. In Europa, cifrele sint 53% la populatia in virsta si respectiv 36%, intre tineri.

Conform studiului publicat in New York Times, tinerii sint mai putin interesati de politica decit generatiile anterioare. Ce deranjeaza tinerii intre 18 si 35 de ani si duce la opinii considerate pina nu demult extreme in democratii solide este birocratia, barierele administrative, absenta responsabilitatii in actul de guvernare, asta spun o treime dintre cei intervievati.

Fireste ca studii bazate pe statistici sint intotdeauna discutabile, in functie de datele luate in vedere si esantioane, dar aceste cifre sint de natura cel putin sa ridice semne de intrebare, care, combinate cu ofensiva globala a populismului, din ultima vreme, indeamna la actiune.

Problema este ca institutiile si comportamentul politic dezamagesc si asta alimenteaza, poate si pe fondul neintelegerii istoriei, optiuni care provoaca serioase ingrijorari.

XS
SM
MD
LG