Linkuri accesibilitate

ANRE a respins cererea de scumpire a curentului electric


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a respins astăzi cererea de majorare a tarifului pentru energie electrică, depusă de Termoelectrica încă la sfârșitul verii. Experții din domeniu spun însă că decizia ANRE trezește mai multe semne de întrebare, mai ales după ce în septembrie, în baza aceluiași calcul, ANRE a acceptat majorarea tarifului pentru energia termică livrată de același furnizor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Clienții Termoelectrica vor plăti același preț pentru eneregia electrică cel puțin până anul viitor, când Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să revină asupra calculelor, a spus în cadrul ședinței de astăzi directorul general ANRE, Sergiu Ciobanu:

„Tariful actual este suficient pentru a acoperi costurile. Acea majorare solicitată de 12%, până la 1 leu și 75 de bani, a energiei electrice produse de Termoelectrica este nejustificată. Urmează să fie stabilite devierile financiare, generate pe parcursul ultimilor patru ani, și o să revenim după anul 2016, cu ajustarea costurilor.”

Săptămâna trecută ANRE a organizat o altă ședință publică în care a dezbătut solicitarea de majorare a tarifului pentru energia electrică, depusă de cel mai mare furnizor de curent electric din țară, Gas Natural Fenosa. Atunci, Sergiu Ciobanu a sugerat că cel mai probabil noile tarife vor fi anunțate la începutul primăverii.

Totuși, reprezentanții Termoelectrica s-au arătat nemulțumiți de decizia ANRE, spunând că menținerea tarifului va genera pierderi anuale de aproximativ 70 de milioane de lei întreprinderii. Unul dintre principalele argumente invocate de Termoelectrica, atunci când au solicitat mărirea prețului la curent, a fost majorarea tarifului la gazele naturale. Potrivit directorului general al Termoelectrica, Veaceslav Eni, ponderea prețului gazelor naturale în costul de producere a energiei electrice este de peste 80%.

În baza acelorași argumente, ANRE a acceptat însă în septembrie o majorare a tarifului pentru energia termică livrată de Termoelectrica, argumente considerate însă insuficiente astăzi de ANRE pentru a accepta mărirea prețului și la curentul produs de aceeași întreprindere, lucru care a trezit semne de întrebare, spune expertul IDIS Viitorul și fostul director ANRE, Victor Parlicov:

„Mie mi se pare o abordare incorectă. Întrebarea mea, pur matematică, este cum aceleași costuri, fiind repartizare în același mod, la energia termică a dus la faptul că tariful a fost majorat, iar la energia electrică agenția astăzi a propus să scadă tariful. Deci, mie mi se pare că ceva nu este bine cu calculele respective. Ca și expert, este foarte greu să te pronunți ce face ANRE și este foarte greu să prognozezi. Asta nu adaugă deloc credibilitate agenției și nu ridică nivelul de încredere a societății în tarife.”

Totuși, majorarea tarifului pentru energia electrică este inevitabilă, spun experții. Victor Parlicov a declarat anterior că prețurile vor crește din cauza devierilor financiare acumulate în ultimii ani, adică a restanțelor acumulate după ce reglementatorii au amânat în mod repetat majorările de tarif necesare, dar și a devalizării sistemului bancar care s-a lăsat cu deprecierea leului. Simpatizanţii formațiunii socialiștilor și membri PSRM au protestat astăzi în fața Agenției pentru Reglementare în Energetică, scandând „Jos Guvernul” și „Stop, tarifelor majorate”. Anterior, deputatul socialist Vlad Batrîncea a spus că situația din domeniu ar putea fi îmbunătățită dacă s-ar reduce pierderile din rețelele de furnizare, iar corupția din întreprinderi ar fi combătută.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG