Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Link direct

„Centrul Național Anticorupție aduce acuzații grave Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Într-un studiu realizat de experții CNA se apune că unii angajați ai CNAM ar deține clinici medicale private, iar interesele ajung până la Consiliul de Administrație. Cercetarea vizează vulnerabilitățile de corupție în administrarea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală și a fost prezentată în cadrul unui atelier la Conferința Națională Anticorupție. Ea arată că factori de decizie din cadrul CNAM ar avea legături strânse și chiar de rudenie atât cu firmele care importă medicamente, cât și cu instituțiile private contractate să acorde asistență medicală persoanelor asigurate. În perioada 2013-2015, numărul acestora a crescut de la 49 la 67. Și valoarea contractelor semnate între CNAM și instituțiile private s-a dublat – de la 157 de milioane de lei în 2013, la peste 212 milioane de lei - în 2015.

Moldova se confruntă cu o lipsă tot mai acută de cadre medicale. Datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că în acest moment, instituțiile medicale din țară au 431 de locuri libere pentru diverși specialiști. Dintre acestea, 252 de posturi sunt vacante pentru asistentele medicale, 97 - pentru medicii cu specializare îngustă, 21 - pentru generaliști, iar 20 – pentru medicii de familie. Mai e nevoie de 15 farmaciști, nouă felceri laboranți, patru medici igieniști, 25 de farmaciști. Lista se încheie cu trei locuri disponibile pentru medicii veterinari și doar două pentru dentiști.

Încă un soft de milioane de euro la Ministerul Sănătății. O companie cu acționari în offshore a fost aleasă să-l instaleze în 15 spitale republicane. Statul urmează să cheltuie aproape 84 de milioane de lei sau 4 milioane de euro pentru sistemul informațional menit să le ușureze munca medicilor. Câștigătorul a fost ales chiar dacă a fost depusă o singură ofertă. Este vorba despre Bass System SRL, o companie cu fondatori în offshore, care a mai câștigat o licitație pentru a dezvolta un soft de milioane și la întreprinderea Calea Ferată din Moldova. Ministerul Sănătății a indicat în caietul său de sarcini că vrea ca până astăzi licențele să fie procurate, iar de la 1 ianuarie deja să înceapă implementarea softului.

Tot pe Sănătate INFO citiți un interviu cu Nadejda Brânzan, medic infecționist și deputat în primul Parlament de la Chișinău. Am discutat cu ea despre politizarea sistemului de sănătate, corupție și starea în care a ajuns sistemul din cauza administrării lui ineficiente.

Și Viorel Soltan directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate spune într-un alt interviu că în Moldova nu mai există bufoni care să nu fie pedepsiți pentru critică.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG