Linkuri accesibilitate

„Normalitatea” neliniștitoare a atacurilor teroriste în Europa


La Berlin în Breitscheidplatz imediat după atentatul de luni seară
La Berlin în Breitscheidplatz imediat după atentatul de luni seară

O listă neexhaustivă a atacurilor ucigașe efectuate în Franța, Belgia și Germania în 2015-2016.

„Te bucuri să fi la momentul potrivit, în tîrgul nepotrivit de Crăciun” – crede unul din cei mai populari comentatori germani, Gabor Steingart, într-un articol publicat în ediția online a cotidianului „Handelsblatt”, apărută astăzi.

„Cu noua normalitate „cea a atacurilor teroriste care se înmulțesc în ultimul mai bine de un an” nu ne putem obișnui, atunci când sub pomul de Crăciun nu stau cadouri, ci cadavre”, mai scrie Steigart.

Lista atacurilor teroriste din Europa, începînd cu 2015, este lungă, cum o amintește cotidianul New York Times, într-o listă care nu este exhaustivă.

Membri redacției revistei satirice Charlie Hebdo, pozînd în fața sediului lor
Membri redacției revistei satirice Charlie Hebdo, pozînd în fața sediului lor

Ianuarie 2015: la Paris, 12 jurnaliști ai revistei satirice Charlei Hebdo sunt uciși într-un atact terorist de frații Kouachi, francezi de origine magrebină, cu legături cu rețeaua teroriostă al-Qaida. Două zile după atac, teroriștii au fost uciși de poliție.

Două zile după atacul de la Charlie Hebdo, doi atacatori, cu legături cu organizația teroristă a Statului Islamic, iau ostateci un supermarket kosher din Paris. Patru persoane au fost ucise, înainte ca poliția să poată interveni. Organizatorul atacului, Amédy Coulibaly, a fost ucis de poliție

În noiembrie 2015 urmează seria atacurilor coordonate de la Paris: 130 de morți și sute de răniți. Cel mai sângeros atac din Europa din ultimii 11 ani.

Poliția belgiană în acțiune
Poliția belgiană în acțiune

Martie 2016: atac terorist la aeroportul din Bruxelles, cel puțin 31 de persoane ucise. Se pare că atacatorii aveau legături cu cei de la Paris, atentatul având loc la o zi după ce una din suspecte fusese arestată la Paris.

În iunie 2016, Jo Cox, parlamentară britanică opusă ieșirii țării sale din Uniunea Europeană, este înjunghiată mortal în cursul campaniei care a precedat referendumul pentru Brexit. Ucigașul, Thaomas Mair, era un extremist de dreapta cu legături cu grupări neo-naziste.

La locul atentatului de la Nisa
La locul atentatului de la Nisa

Pe 14 iulie 2016, la Nisa, un camion intră în plină viteză în mulțimea care se pregătea să vadă focurile de artificii organizate pentru ziua națională a Franței. 84 de persoane au fost ucise, multe altele rănite, unele grav. Organizația teroristă a Statului Islamic și-a asumat responsabilitatea. Atentatorul era un tunisian, emigrat în Franța în 2005.

Căteva zile mai tărziu, un azilant sirian de 27 de ani s-a aruncat în aer în fața unui bar, în sudul Germaniei. 15 persoane au fost rănite. Atacul a avut loc în apropierea unui concert în aer liber la care erau peste două mii de spectatori, iar organizația teroristă a Statului Islamic și-a asumat responsabilitatea.

Tot în iulie, în Franța, doi tineri, simpatizanți ai organizației teroriste a Statului Islamic, au intrat într-o biserică din Normandia în timpul slujbei. L-au ucis pe preotul de 85 de ani și au luat ostatecă întreaga congregație. Puțin mai tîrziu, cei doi au fost uciși de poliție.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG