Linkuri accesibilitate

Raluca Răducanu despre președinția lui Igor Dodon: miza va fi îndepărtarea de UE


La un protest la Chișinău

Interviul dimineții: despre declarațiile lui Igor Dodon cu un sociolog, analist politic de la București.

Încă nu a fost învestit în mod oficial, dar deja a făcut o duzină de declaraţii prin care şi-a atras critici aspre, inclusiv de neconstituţionalitate. Vorbim despre preşedintele ales, Igor Dodon, iar interlocutoarea noastră matinală, cu ajutorul căreia încercăm să clarificăm de unde provine elanul fostului lider socialist, dar şi al contestatarilor, e Raluca Răducanu, sociolog şi analist politic de la Bucureşti.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:20 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pe cât de multe declaraţii a făcut până acum preşedintele ales şi validat de Curtea Constituţională de la Chişinău, pe atât de multe critici aş putea spune că s-au făcut auzite din partea observatorilor. Şi Dvs. ați făcut-o recent într-un articol. De ce atâta îndârjire?

Raluca Răducanu
Raluca Răducanu

Raluca Răducanu: „Nu cred că este neapărat îndârjire din partea observatorilor. Este normal ca o persoană care a ajuns într-o funcție publică importantă să fie monitorizată atent de observatorii externi, cât și de societatea civilă din Republica Moldova și alți actori politici. Nu sunt atât reproșuri, cât taxări ale unor declarații care nu sunt potrivite funcției de șef de stat.”

Europa Liberă: În comentariul Dvs. lăsaţi de înţeles că retorica noului şef de stat, ca şi unele acţiuni ale sale, ar fi pe alocuri neconstituţionale. Cum credeţi că încalcă dl Dodon Constituţia înainte de a fi investit?

Raluca Răducanu: „Președintele Republicii Moldova este în primul rând garantul suveranității și a integrității teritoriale a Republicii Moldova. Dl Igor Dodon a făcut, însă, declarații extrem de grave în ultima perioadă referitor la conflictul transnistrean. În primul rând, a felicitat noul lider de la Tiraspol pentru câștigarea alegerilor din regiune, în condițiile în care acele alegeri nu sunt recunoscute de comunitatea internațională. Mai mult, chiar a anunțat că va efectua o vizită oficială la Tiraspol. Președintele unui stat nu efectuează vizite oficiale pe teritoriul statului. El poate să efectueze vizite oficiale în afara statului. Şi cred că cea mai gravă declarație a fost ignorarea genezei conflictului transnistrean. Igor Dodon a ales să ignore toate documentele internaționale care recunosc prezența ilegală a armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova și responsabilitatea Kremlinului pentru menținerea unui regim separatist în granițele internațional recunoscute ale Republicii Moldova. A făcut lucrul acesta fiindcă acest conflict a fost justificat cu trimitere la fantasmele trecutului și anume la pericolul pe care l-ar fi reprezentat România. Aceste declarații mi se par foarte grave.”

Europa Liberă: De ce credeți că apelează dl Igor Dodon la această retorică pe care, iată, o considerați gravă?

Raluca Răducanu: „Presupun că dl Dodon este interesat să promoveze o anumită ideologie, care este trasată și de Federația Rusă, ideologia identificării unor dușmani externi imaginari și imaginați pentru promovarea anumitor interese care sunt în defavoarea cetățenilor moldoveni. Și cred că acest interes și miza principală a președintelui Dodon în perioada mandatului va fi să îndepărteze Republica Moldova de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: S-ar putea presupune că dl Dodon testează acum opinia publică în chestiuni pe care nu și le-ar putea permite, ca test, din momentul în care va intra în funcție, având în vedere că aceste declarații sunt făcute înainte de investitura oficială? V-aş aminti că nici în campania electorală nu a făcut declaraţii atât de tranșante, ba, dimpotrivă, mai multe din declarațiile anterioare mai colțuroase au fost atenuate în timpul campaniei electorale.

Raluca Răducanu: „Cred că ce face acum Igor Dodon nu este test, ci iresponsabilitate. În primul rând, față de statul moldovean și apoi față de cetățenii moldoveni. Poți, de exemplu, să spui că îți place mai mult albastru decât verde, sau că portocaliu e o culoare mai caldă decât roșu, dar nu te poți juca în calitate de președintele cu limitele Constituției și cu fundamentele statului moldovean.”

Europa Liberă: Deci, asta credeți că face - se joacă cu limitele Constituției?

Raluca Răducanu: „Da.”

Europa Liberă: Trebuie să înțelegem că ați fi așteptat și implicarea Curții Constituționale sau a altei instituției de stat în stăvilirea elanului președintelui validat de a comite aceste aparente „derapaje”?

Raluca Răducanu: „Eu mă aștept ca din data de 26 decembrie instituțiile abilitate să monitorizeze foarte atent declarațiile și activitatea președintelui Dodon, deoarece acestea trebuie să se încadreze în niște norme legale. Nu știu dacă Curtea Constituțională se poate antepronunța, dar știu cu siguranță că este datoria Parlamentului, de exemplu, să sesizeze Curtea Constituțională atunci când există derapaje ale președintelui.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, dna Răducanu, această situaţie ar putea avea şi o explicaţie obiectivă, având în vedere că dl Dodon reprezintă un alt curent de gândire, fie el corect, fie nu, nu mă apuc să judec, dar altul decât cel împărtăşit de celelalte ramuri ale puterii politice de la Chişinău?

Raluca Răducanu: „Ideile în sine nu sunt condamnabile în măsura în care rămân în limitele legii. Nu este condamnabil faptul că anumiți cetățeni preferă ca Republica Moldova să meargă spre Federația Rusă, la fel cum nu este condamnabil ca alți cetățenii să prefere o direcție europeană pentru Republica Moldova. Dar cu siguranță este condamnabil ca oficiali ai statului, fie că este vorba de președinte sau de premier, sau de oricine altcineva, este condamnabil ca ei să ignore legi și să acționeze împotriva statului pe care îl reprezintă.”

Europa Liberă: Astea fiind spuse, cum vedeți viitorul mandatului președintelui ales?

Raluca Răducanu: „Cred că va fi un mandat complicat, un mandat în care prăpastiile din societate vor fi accentuate, deoarece urmează alegerile din anul 2018 și se pare că a fost aleasă calea cea mai facilă de atragere a electoratului și anume de a crea conflicte interne. Şi mă aștept să continue aceste tendințe.”

Europa Liberă: Dl Igor Dodon a făcut foarte multe declaraţii cu privire la intenţia sa de a îmbunătăţi relaţia cu Rusia. Credeţi că se va înţelege mai bine cu Moscova, personal cu dl Putin? Unii analişti consideră că ar putea obţine chiar anularea embargourilor.

Raluca Răducanu: „Cu siguranță se va înțelege mult mai bine decât s-a înțeles cu Rusia președintele Timofti. În ceea ce privește embargourile, este adevărat că ele au afectat serios economia Republicii Moldova, dar felul în care dl Dodon a prezentat această situație este voit incomplet. A ignorat să spună că există și o parte bună a acestor embargouri și anume creșterea calității produselor, creștere care le face competitive nu doar pe piața europeană, dar și pe alte piețe. Și avem un exemplu foarte bun în Republica Moldova și anume industria vinicolă. Este, însă, de datoria statului să asigure condiții ca aceste produse să ajungă pe alte piețe. De exemplu, nu ne putem aștepta ca producătorii de fructe sau legume să construiască singuri capacităţi pentru a le menține proaspete, iar lucrurile acestea au fost voit ascunse de președintele Dodon. Și ar trebui să fim cu toții foarte atenți la faptul că o eventuală ridicare a embargoului de către Federația Rusă nu se va face fără costuri, deoarece Federația Rusă nu face cadouri politice și eu nu cred că cetățenii Republicii Moldova sunt pregătiți să plătească aceste costuri.”

Europa Liberă: Dna Răducanu, dar există vreo forță politică la București, poate printre recenții învingători în alegerile parlamentare, care îl privesc cu simpatie sau cu înțelegere pe președintele Igor Dodon și care ar putea să dialogheze fructuos cu acesta? În general, relația București-Chișinău are acum niște perspective?

Raluca Răducanu: „Relația București-Chișinău nu ține în foarte mare măsură de liderii politici de la Chișinău, ea este construită în primul rând în jurul cetățenilor Republicii Moldova. Atâta timp cât cetățenii Republicii Moldova văd în România un partener, sau văd un model de lupta împotriva corupției, sau un model de dezvoltare economică, nu cred că vor fi probleme în ceea ce privește dialogul cu liderii de la Chișinău. Atâta timp cât cetățenii își aleg reprezentanții, ei sunt mandatați să discute și cu statele terțe. Cu siguranță relația dintre București și Chișinău va depinde și de retorica din Republica Moldova, dar președintele Dodon nu are atât de multe atribuții pe cât și-ar dori probabil să aibă și cred că centrul de greutate al relațiilor instituționale va fi Guvernul de la Chișinău.”

XS
SM
MD
LG