Linkuri accesibilitate

Victoria în alegerile americane a lui Donald Trump confirmată de Colegiul electoral


Apelul adresat electorilor republicani să nu-l voteze pe Donald Trump nu a avut ecou.

Nu mai exista acum nici un obstacol in calea lui Donald Trump pentru preluarea presedintiei Statelor Unite. Cum a decurs votul electorilor? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

In diverse capitale de stat manifestanti anti-Trump s-au exprimat zgomotos, dar apelul adresat electorilor republicani sa nu-l voteze pe Donald Trump nu a avut ecou. In realitate, Hilary Clinton a avut mai multi electori democrati infideli - 4 - decit Donald Trump. In felul acesta cursa este incheiata si Hillary Clinton poate invoca doar performanta reala, dar fara consecinte de a fi cistigat votul popular, pe ansamblul tarii, cu aproape trei milioane de voturi diferenta. Dar asta nu a fost suficient in Colegiul electoral.

Presedintele ales si-a facut cunoscute reactiile ca de obicei pe Tweeter unde a scris „Am reusit. Multumesc tuturor sprijinitorilor mei, am cistigat oficial alegerile” adaugind „in ciuda presei”, pe care o acuza ca ar fi denaturat si indus in eroare electoratul cu privire la candidatura sa.

Pina si unul dintre rivalii lui Trump, guvernatorul de Ohio, John Kasich, care a refuzat sa-l sprijine la alegeri a spus „Vrem unitate si iubire”. Statul Texas a fost cel care i-a asigurat miliardarului trecerea peste 270 de electori, de care e nevoie pentru victorie. In capitala statului Pennsylvania, circa 200 de demonstranti au scandat „Nu Trump. Nu Ku Klux Klan, nu fascismului in America!” si „Nu trădare, nu Trump”. La Augusta, Maine ei au strigat „Nu-l lasati pe Putin sa ne aleaga presedintele”, cu referire la alegatiile ca piraterie cibernetica, organizata de Moscova ar fi avut drept obiectiv victoria lui Trump. In final, omul de afaceri a pierdut doar doi electori in Texas, unul a votat pentru John Kasich si celalalt pentru fostul deputat de Texas, Ron Paul.

Clinton a pierdut patru electori in statul Washington - trei au votat pentru fostul secretar de stat Colin Powell si unul pentru liderul tribal indo-american Faith Spotted Eagle. Si astfel Donald Trump are deschis acum drumul catre presedintie, intr-o zi in care pericolele care ne inconjoara si care vor fi prezente pe agenda sa dupa 20 ianuarie si-au facut simtita prezenta, in atentate la Ankara, Berlin si Zürich.

XS
SM
MD
LG