Linkuri accesibilitate

ACTUALIZARE: Ministrul german de interne afirmă că la Berlin a avut loc „un atentat”


Berlin, 19 decembrie 2016, după atentat
Berlin, 19 decembrie 2016, după atentat

12 persoane au fost ucise, aproape 50 rănite, între care 18 sunt în stare gravă.

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere a declarat că nu mai sunt dubii: „luni seară a avut loc un atentat”. Și a confirmat că făptașul este originar din Pakistan, venit în Germania în 2015, fără să fi primit încă dreptul de azil.

Cancelarul Angela Merkel la conferința de presă de astăzi la Berlin
Cancelarul Angela Merkel la conferința de presă de astăzi la Berlin

Cancelara Angela Merkel va vizita piața din centrul Berlinului de vest unde luni seară, un camion a intrat, deliberat, în mulțimea care vizita târgul de Crăciun. 12 persoane au fost ucise, aproape 50 rănite, unele sunt în stare gravă. Cancelara a declarat „că trebuie să se plece de la ideea că este un atentat” și a promis că făptașul va fi pedepsit atât de dur cât permite legea gernană. „Trebuie să avem forța să ne apărăm modul cum vrem să trăim: liberi, împreună, deschiși”, a mai spus cancelara.

Persoană, bănuită că a condus camionul în mulțime, a fost arestată în apropiere de locul incidentului, o altă persoană - care se afla în cabina tirului - a fost găsită moartă. Este vorba de un cetățean polonez, șoferul camionului. Acesta a fost idendificat de patronul firmmei poloneze de transport, căreia îi aparținea camionul furat, relatează presa germană.

Președintele Germaniei, Joachim Gauck, a dat publicității o declarație în are se spune că a fost „o seară îngrozitoare pentru Berlin și țara noastră”.

Potrivit agenției DPA, poliția crede că tirul a parcurs între 50-80 de metri în zona tîrgului în timpul incidentului care a avut loc la ora 20:14, ora locală, și avea probabil o viteză de 65 de km la oră.

„Anchetăm dacă a fost un atac terorist, dar nu știm încă cine se află în spatele lui”, a declarat un purtător de cuvînt al poliției pentru agenția France Presse.

Imaginile de la fața locului arată că tirul era înregistrat în Polonia, iar BBC citează surse media poloneze cu declarația că autovehicolul ar fi putut fi furat mai devreme luni.

Se relatează că firma de transport poloneză care folosea camionul, a constatat că acesta fusese mutat din parcajul unde aștepta să fie descărcat.

Associated Press citează declarația unui turist care susține că se afla la trei metri de camion, și spune că șoferul tirului a intrat cu siguranță intenționat în mulțime.

Incidentul de luni seară a readus în memorie atacul cu camion care a avut loc la Nisa în Franța, de Ziua Bastiliei, când o persoană de origine arabă a intrat în plin în mulțimea care se pregătea să admire focurile de artificii de 14 iulie, ucigînd 86 de oameni. Atacul de la Nisa a fost revendicat de gruparea Statul Islamic.

Ministerul de interne francez a anunțat că în urma incidentului de la Berlin a luat măsuri sporite de securitate la tîrgurile de Crăciun din Franța.

Administrația americană a dat publicității o declarație în care exprimă condoleanțe și condamnă „ceea ce pare să fi fost un atac terorist”.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG