Linkuri accesibilitate

Modernizarea armatei bulgare


Prin achiziționarea de avioane de luptă și de transportoare blindate.

Guvernul bulgar a demarat în ultimele zile două din cele mai importante proiecte de modernizarea armatei după aderarea la Alianța nord-atlantică – achiziționarea de avioane de luptă și de transportoare blindate. Suma totală depășește 1,3 miliarde euro.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

Ministerul Apărării a expediat săptamâna trecută către Italia, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Suedia cereri pentru oferte de avioane de vânătoare. Alegerea tipului de avion se va face între noul „Gripen” suedez, și „F-16” și „Eurofighter” mâna a două. Cele 600 de milioane de euro alocate în următorii patru ani forțelor aeriene vor permite achiziționarea a opt avioane. Până la 2023 vor fi cumpărate alte opt avioane. Adjunctul ministrului Atanas Zaprianov a declarat că decizia finală cu privire la noul avion de luptă se va cunoaște cel mai probabil în milocul anului viitor.

Aviația militara va mai primi 20 de motoare pentru MiG-29 ce vor permite menținerea în stare de funcționare a zece avioane de acest tip importate în anii 1980 din fosta URSS.

Apărarea antiaeriană va fi modernizată cu șase instalații radar, ce vor acoperi spațiul aerian al țării în cadrul sistemului comun al Alianței nordatlantice.

Sunt contactați cinci-șase producători de blindate. Forțele terestre planifică achiziționarea de 238 de transportoare blindate în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro. Se pare însă că în situația actuala achiziționarea și a unui număr mai mic va necesita mai mulți ani.

Planurile guvernului prevâd completarea, în următorii patru ani, a marinei militare cu două nave de patrulare, la un preț de 500 milioane de euro. Ele vor putea fi construite în Bulgaria cu armament și echipamente electronice de import. Vor fi modernizate cele trei fregate, achiziționate în perioada 2004-2008 din Belgia.

Președintele Rosen Plevneliev a cerut Parlamentului să voteze în favoarea proiectelor pentru modernizarea forțelor armate. El a mai spus că Bulgaria își va majora bugetul militar astfel încât acesta să corespundă provocărilor în apropierea frontierelor sale.

Pentru modernizarea armatei, Sofia va putea conta pe sprijinul financiar american în cadrul programului FMF, pe programele Alianței Nord-Atlantice și fondurile Uniunii europene.

Reprezentanți ai opoziției au criticat graba cu care guvernul demisionar lansează proiecte de miliarde.

Previous Next

XS
SM
MD
LG