Linkuri accesibilitate

Colegiul Electoral american în fața validării alegerii lui Donald Trump


Colegiul electoral în Carolina de Nord

Miza este ca 37 de electori republicani să-și modifice opțiunea și să voteze împotriva lui Trump. Probabilitate minimă...

Astazi, ultima sansa a celor care inca mai spera ca Donald Trump nu va ajunge presedintele Statelor Unite, votul celor 538 de electori. Care este procedura? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Miza este ca 37 de electori republicani sa-si modifice optiunea si sa voteze impotriva lui Trump. Care este probabilitatea ca asa ceva sa se intimple? Minima, dar asta nu impiedica o intreaga campanie sa se manifeste zgomotos.

Electori primesc mii de mesaje, unele de amenintare, cerindu-le sa isi schimbe optiunea. Unul a declarat ca nu va vota cu Trump. Voci din interiorul campaniei sustin, fara sa exista vreo dovada, ca alti pina la 20 de electori republicani ar fi dispusi sa-si schimbe votul.

Este asa ceva legal? Nici Constitutia si nici legi federale nu impiedica electorii sa voteze altceva decit mandatul pe care l-au primit. In unele state, electorii au obligatia sa voteze asa cum indica rezultatul votului popular, in altele nu. In unele exista sanctiuni daca nu o fac, in altele este doar vorba despre disciplina de partid.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Argumentul celor care inca mai spera ca Trump nu va ajunge la Casa Alba este ca parintii fondatori ai Americii au creat acest vot al electorilor, pentru a le da posibilitea sa corecteze, in ultimul moment rezultatul daca populatia opteaza pentru un demagog. Este in aceasta interpretare, nu un vot formal, ci unul menit sa apere tara de o primejdie.

Electorii sint in mare parte oficialitati ale partidelor, democrat si republicani. Numarul lor este egal in fiecare stat cu cel al membrilor in Camera Reprezentatilor si Senat. Astazi, electorii se intilnesc de obicei in Adunarile Legislative ale statelor si voteaza. Voturile sint trimise la Arhivele Nationale si la Congres.

Vineri 6 ianuarie la ora 1 la prinz, membrii in Camera Reprezentantilor si in Senat se intrunesc sa numere voturile. Presedintele Senatului, care va fi inca vice-presedintele Biden va anunta care dintre candidati a obtinut cel putin 270 de voturi. Daca un elector voteaza impotriva alocarii care rezulta din rezultatul popular, membrii in Congres pot contesta optiunea si o decizie este luata separat in Camera si in Senat. Dupa ce aceste obiectiuni sint luate in considerare, votul este considerat definitiv.

In ipoteza in care nici un candidat nu obtine cel putin 270 de voturi, atunci decizia este luata de Camera Reprezentantilor, controlata de republicani. Ar indrazni acestia sa anuleze votul popular, intr-o asemenea ipoteza si ea putin probabila? Probabil ca nu pentru ca aceasi alegatori s-ar putea intoarce impotriva lor, peste doi ani, la alegerile pentru Congres. Daca victoria lui Donald Trump a fost anticipata de putini si mai putini cred acum ca rezultatul votului poate fi pus in revers.

XS
SM
MD
LG