Linkuri accesibilitate

Vadim Krasnoselski: regiunea transnistreană e parte a așa-numitei „lumi ruse”


Iar noul șef al guvernului de la Tiraspol recunoaște că economia regiunii este într-o recesiune profundă

Vorbind sâmbătă în sovietul suprem, unde și-a prezentat programul de guvernare, noul șef al executivului de la Tiraspol, a spus că e nevoie de liberalizarea mediului de afaceri, reducerea impozitelor, extinderea bazei fiscale, și optimizarea cheltuielilor.

La rândul său, noul șef al băncii centrale, Vladislav Tidva, a spus că noul curs al rublei transnistrene va fi stabilit „în funcție de situația reală din economie”, și că până când Sovietul suprem va decide acest lucru, banca va menține actuala marjă de 11-11,3 ruble pentru un dolar. Tidva a mai spus că pentru redresarea crizei valutare va cere sprijin financiar Federației Ruse.

Vechea conducere a băncii a acuzat în campania electorală sovietul suprem de inactivitate, spunînd că asta adus la declanșarea în luna martie a crizei valutare.

Experți din Federația Rusă au recomandat Tiraspolului să renunțe la cursul valutar populist, care blochează dezvoltarea economică a regiuni, și să devalorizeze rubla, numai că măsura ar putea duce la sărăcirea și mai mare a populației.

Noul lider al administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a afirmat într-un interviu pentru Russia Today, că regiunea transnistreană e parte a așa-numitei „lumi ruse”, și că doar aceasta ar putea fi garanția stabilității și păcii în regiune.

Vadim Krasnoselski a mai spus că nu va accepta retragerea militarilor ruși din Transnistria și se va opune înlocuii acestora cu o misiune civilă internațională.

Totodată, el și-a exprimat convingerea că recunoașterea independenței autoproclamate a regiunii transnistrene ar fi doar o chestiune de timp.

Krasnoselski s-a arătat sceptic că președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, ar putea impulsiona reglementarea conflictului transnistrean.

„Dodon poate fi un lider pro-rus, dar parlamentul rămâne pro-european”, a spus noul lider de la Tiraspol, adăugînd că este gata să discute cu Chișinăul chestiuni economice, umanitare și culturale, nu însă și despre statutul politic al Transnistriei, care a ales calea independenței și a apropierii de Rusia. (RB)

XS
SM
MD
LG