Linkuri accesibilitate

Alep: evacuarea care se încheie pentru a continua


Sirieni evacuați din zona controlată de rebeli din Alep, 16 decembrie 2016.
Sirieni evacuați din zona controlată de rebeli din Alep, 16 decembrie 2016.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, al cărui țară a negociat alături de Rusia evacuarea luptătorilor rebeli și a răniților din estul orașului sirian Alep, a anunțat că evacuarea nu s-a încheiat.

Asta deși vineri dimineață ministerul rus al apărării afirmase că evacuarea răniților, luptătorilor rebeli și a familiilor acestora s-a încheit.

Ministerul apărării, citat de Interfax, mai preciza că au fost evacuate peste 9.500 de persoane.

Moscova declara tot în cursul dimineții că unii combatanți rebeli radicali au rămas și luptă cu trupele siriene în anumite zone din Alep.

O sursă militară siriană a spus la rândul său că operațiunea de evacuare este numai „suspendată”, și nu s-a încheiat, fapt confirmat de un reprezentant al rebelilor sirieni.

Nu e clar nici câți oameni au părăsit orașului, numărul variind între 7.000 și peste peste 9.500.

Între timp, Crucea Roșie Internațională, una din agențiile care au coordonat evacuarea răniților și a civililor din estul Alepului, a făcut apel vineri la toate părțile implicate să reia operațiunea, suspendată câteva ore mai devreme.

„Din păcate operațiunea a fost suspendată. Cerem insistent tuturor părților să se asigure că evacuarea va fi reluată", a scris Robert Mardini, director regional al Crucii Roșii, într-un mesaj postat pe Twitter. (IG)

XS
SM
MD
LG