Linkuri accesibilitate

România. „Jocul nu s-a terminat și e posibil ca aritmetica să nu fie de partea PSD”


Cine face, sau nu, noul guvern de la București.

Deși au obținut doar 20% din fotoliile parlamentului liberalii români încearcă să strângă o majoritate cu ajutorul căreia să propună un premier.

Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE, a spus că a primit mai multe oferte pentru a se ralia împreună cu formațiunea sa unei construcții de centru-dreapta, între ele inclusiv propunerea de a prelua ca președinte Partidul Național Liberal.

Tăriceanu, fost premier și lider al PNL, a mărturisit că nu-l lasă rece ideea reunificării mișcării liberale, dar a refuzat până acum toate sugestiile venite dinspre zona de dreapta a spectrului politic.

Întâlnirea neoficială a lui Tăriceanu cu președintele Klaus Iohannis a avut probabil același scop, de a atrage ALDE, care a obținut 6 % din locurile parlamentare, într-o eventuală coaliție alături de PNL.

Iohannis a spus însă că discuția cu liderul ALDE nu a avut ca subiect Partidul Național Liberal.

Pe de altă parte, liderul social-democraților Liviu Dragnea s-a arătat destul de deranjat de această întâlnire și mai ales de faptul că Tăriceanu nu i-a lămurit toate curiozitățile în acest sens.

Indignarea lui Dragnea vine după ce joi seară a anunțat că PSD și ALDE, care au împreună 54% din voturile viitorului Parlament, vor face împreună guvernul. De altfel, negocierile între cele două formațiuni au și început în cursul zilei de vineri.

Social-democraților le lipsesc 12 mandate pentru a avea majoritatea în viitorul legislativ de la București.

Ca atare, celelalte formațiuni s-ar putea ralia teoretic într-o mare coaliție care să susțină viitorul executiv. Această idee lansată sub formă de ipoteză aritmetică de Klaus Iohannis, la prima sa conferință de presă de după alegerile parlamentare de duminică, ar trebui să adune împreună partide care au adversități și viziuni diferite.

Ar fi vorba despre șase formațiuni: PNL (20%), Uniunea Salvați România (8,8%), UDMR (6%), Partidul Mișcarea Populară condus de Traian Băsescu (5,5%), ALDE (6%), și minoritățile naționale care au 17 mandate (cam de 5%).

Social-democrații nu par să aibă emoții în privința acestei încercări de coagulare a celorlalte partide. PSD știe din experiențele anterioare cât de complicate sunt coalițiile cu trei sau patru partide și nu crede în acest joc inițiat in extremis de președintele Klaus Iohannis și preluat din mers de șefa interimară a liberalilor, Raluca Turcan.

Între timp, Liviu Dragnea a anunțat un program de guvernare foarte generos: creșterea salariului minim pe economie la 320 euro (de la 1250 la 1450 de lei), eliminarea contribuțiilor de sănătate pentru toți pensionarii, scutirea de impozit a pensiilor sub 500 de euro (2000 de lei), ieftinirea medicamentelor care și-au pierdut patentul cu 35%, creșterea burselor studențești de la 20 la 50 de euro (de la 86 de lei la 201 lei), eliminarea taxei pe valoarea adăugată la vânzarea locuințelor, acordarea unui tichet de vacanță de peste 300 de euro pentru fiecare bugetar și multe alte măsuri de același fel, despre care liderul social-democraților nu a spus deocamdată cât costă și de unde va lua banii necesari pentru punerea lor în practică.

Dragnea a mărit suspansul din jurul numelui celui pe care PSD și-l dorește premier și pe care îl va anunța abia după ce va avea consultări cu președintele.

„Nu am de gând să forțez nicio lege”, a spus vineri liderul PSD, referidu-se la legea 90 din 2001 care le interzice celor cu condamnări penale să facă parte din guvern, sugerând în același timp că dacă această lege va dispărea s-ar putea califica pentru fotoliul de premier.

Șeful PSD a precizat că primul ministru pe care îl va propune partidul va îndeplini în egală măsură condițiile matematice și politice, avertizându-l de mai multe ori pe Klaus Iohannis că „cine nu are de gând să respecte votul de duminică înseamnă că nu respectă suvernaitatea poporului”.

Iohannis a declarat deja că nu este de acord cu un premier condamnat penal, iar vineri a precizat că „legerile sunt un vot popular, iar votul de la aceste alegeri nu a desemnat niciun partid cu majoritate absolută”.

Klaus Iohannis insistă, deci, că jocul nu s-a terminat și că e posibil ca aritmetica să nu fie de partea PSD.

XS
SM
MD
LG