Linkuri accesibilitate

Kremlinul cere Casei Albe dovezi concrete ale implicării Rusiei în atacurile cibernetice


Statele Unite vor riposta în fața actelor de piraterie cibernetică ale Rusiei din timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale americane, a afirmat joi seară președintele Barack Obama, într-o intervenție la postul public de radio NPR.

„Este clar că dacă un guvern străin, oricare ar fi, încearcă să vicieze integritatea alegerilor noastre, atunci trebuie acționăm", a declarat Barack Obama.

Casa Albă a făcut în ultimul timp o serie de declarații pe această temă, care lasă de presupus că îl bănuiesc pe președintele rus Vladimir Putin în spatele acestor atacutri cibernetice.

Pe 15 decembrie, adjunctul consilierului pentru probleme de Securitate de la Casa Albă, Ben Rhodes, declara că atacuri cibernetice de amploarea celor despre care vorbesc serviciile americane de informații nu ar fi putut avea loc fără cunoștința președintelui Putin. „Mi-e greu să cred că în guvernul rus se pot decide lucruri cu consecințe atât de serioase fără a-l informa pe Vladimir Putin…”

Până acum însă, președintele Barack Obama nu și-a asumat explicit raportul CIA care acuză Rusia că a intervenit prin intermediul atacurilor cibernetice în campania electorală cu scopul precis de a-l ajuta pe Donald Trump să fie ales. Președintele ales Trump și Rusia resping aceste supoziții și acuzații.

Obama a cerut însă o anchetă serioasă asupra atacurilor cibernetice. Rezultatul ar urma să-I fie prezentat înainte de 20 ianuarie, ziua inaugurării noului președinte american.

Kremlinul a declarat vineri că Statele Unite ar trebui fie să dovedească acuzațiile că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din Statele Unite prin atacurile cibernetice asupra structurilor Partidului Democrat, fie să închidă subiectul,

„Fie încetăm să mai vorbim despre aceasta, fie oferim unele probe, în cele din urmă. Altfel, totul este aproape indecent", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, la Tokyo, unde Putin se află într-o vizită oficială.

XS
SM
MD
LG