Linkuri accesibilitate

Sorina Macrinici: „O putere nouă care i se dă cetăţeanului”


Infografic CRJM
Infografic CRJM

Interviul dimineții cu un consilier juridic de la Centrul de Resurse Juridice din Chișinău.

De la începutul anului viitor, fiecare cetăţean, plătitor de taxe, va putea direcţiona 2 % din impozitul pe care îl plăteşte statului către Organizaţia Neguvernamentală preferată sau către diverse entităţi religioase. Procesul de înregistrare a ONG-urilor la Ministerul Justiţiei deja a început şi va dura până pe 29 decembrie.

Sorina Macrinici
Sorina Macrinici

Detalii aflăm de la Sorina Macrinici, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: Întâi de toate, am să vă rog să ne explicaţi cum la modul practic vor transfera cetăţenii 2% din impozitul pe care îl plătesc statului către un ONG sau o entitate religioasă, cu precizarea că e vorba de 2% din impozit şi nu un plus la impozit. Pentru că am întâlnit şi persoane care înţeleg că ar fi vorba de o sumă adăugătoare.

Sorina Macrinici: „Aveţi dreptate, aceste 2% nu reprezintă vreo sumă suplimentară pe care cetăţenii ar trebui să o plătească, ci sunt exact 2% din impozitul lor pe venit, cum l-ar fi plătit în mod obişnuit. Doar că în privinţa acestor 2% cetăţenii plătitori de impozite vor avea dreptul să-i direcţioneze aşa cum consideră ei de cuviinţă, către un ONG sau către un cult religios pe care ei îl aleg.”

Europa Liberă: Dar care vor fi acele organizaţii ce vor beneficia de aceste 2%?

Sorina Macrinici: „Acele organizaţii vor fi înregistrate de Ministerul Justiţiei şi acum are loc procesul de înregistrare până pe 29 decembrie. Şi până la 31 decembrie Ministerul Justiţiei va publica o listă a organizaţiilor beneficiare. Ulterior, plătitorii de taxe vor putea alege din această listă un beneficiar către care ei pot direcţiona aceste 2%. Iar direcţionarea aceasta va putea avea loc de la 1 ianuarie până la 25 martie anul viitor, odată cu completarea şi depunerea declaraţiei pe venit.”

Europa Liberă: În ce măsură acest mecanism prevede intervenţia autorităţilor, astfel încât banii să nu poată fi transferaţi în funcţie de loialitate, de anumite preferinţe ale unor guvernanţi?

Sorina Macrinici: „Tot mecanismul este foarte bine pus la punct. Va fi o intervenţie minimă a autorităţilor. Aceste date din declaraţia cu privire la venit vor fi procesate automat în cadrul unui program, unui soft. Și toate aceste sume vor fi publicate după ce vor fi făcute toate transferurile. Serviciul Fiscal de Stat va publica un raport în care va indica toată suma generală care a fost transmisă cu titlul de 2%, dar şi toţi beneficiarii într-o listă unică. În acelaşi timp, fiecare cetăţean, care a făcut desemnarea, poate să solicite oficial Serviciului Fiscal de Stat o informaţie dacă desemnarea pe care el a făcut-o a mers, a fost validă, a fost validată. Şi atunci va putea să urmărească foarte bine unde au mers aceste 2% ale lui.”

Europa Liberă: Dar ce ar putea exclude o organizaţie din lista finală prezentată de Ministerul Justiţiei?

Sorina Macrinici: „Organizaţiile, pentru a se include în această listă, trebuie să corespundă unor condiţii de ilegibilitate. Pentru că nu orice organizaţie poate beneficia de 2%. Acestea sunt câteva condiţii minime care sunt, de obicei, în toate statele. Organizaţiile trebuie să corespundă acestor condiţii. Acestea sunt un an de experienţă, să nu aibă datorii la stat şi să practice o activitate de utilitate publică pentru ONG, iar pentru culte - să demonstreze că practică o activitate morală, socială, de caritate. Sunt nişte condiţii minime. Sunt nişte condiţii care, de fapt, demonstrează că aceste organizaţii lucrează pentru beneficiul comunităţii şi al societăţii.”

Europa Liberă: Deci, din 31 decembrie se va şti exact care sunt aceste organizaţii. Îmi aduc aminte, în alte state, în deplasări în care am fost, voluntari ai diferitelor organizaţii care râvnesc banii contribuabililor stau în corturi, de exemplu, abordează cetăţenii în stradă ca să-i convingă să le ofere acest sprijin. Nu prea am observat acest lucru în Republica Moldova. Dumneavoastră cum vă explicaţi acest lucru? De ce?

Sorina Macrinici: „Procesul de desemnare încă nu a avut loc şi încă e devreme pentru aceasta. Acum organizaţiile trebuie să se mobilizeze cât mai mult şi cât mai activ, să se înregistreze la Ministerul Justiţiei. Apoi, după publicarea listei şi din momentul în care persoanele plătitoare de taxe pot deja să desemneze va începe campania de informare. Şi aici este rolul acelor organizaţii care vor fi în lista beneficiarilor să fie cât mai active, să fie cât mai vizibile, să se facă văzute, să discute cu oamenii şi să-i convingă că, de fapt, activităţile lor sunt importante şi să le direcţioneze lor aceste 2%.

Posibil că primii ani organizaţiile se vor învăţa să facă aceasta. Dar ce am văzut în alte state, cum spuneţi şi dumneavoastră, deja procesul este mult mai activ şi lumea vorbeşte tot mai mult despre aceasta şi sunt mai informaţi. Dar sunt mai informaţi inclusiv despre activităţile acestor organizaţii. Pentru că deseori în societate se consideră greşit că ONG-urile nu fac activităţi şi nu sunt active. Posibil, este doar o lipsă de comunicare. Şi aceste 2% înseamnă nu doar bani, dar înseamnă şi informarea oamenilor cu ce se ocupă aceste ONG.”

Europa Liberă: Dar în ce măsură acest ajutor de 2% poate face diferenţa sau poate asigura independenţa unei organizaţii? Ce spune experienţa altor state la acest capitol?

Sorina Macrinici: „Din ceea ce am văzut în alte state, sumele pot fi foarte mari pentru unele organizaţii cu nişte activităţi pe care oamenii le cred importante. Pot fi şi mai mici, dar aceste sume mici pot să asigure activitatea unor organizaţii mici locale, care, de obicei, nu au acces la sumele mari ale donatorilor, finanţatorilor externi, spre exemplu. Şi aceste comunităţi locale au un rol extrem de important. Ele pot să implementeze nişte activităţi pentru acea comunitate locală, oamenii pot să se mobilizeze dintr-o localitate şi să direcţioneze anume pentru acea organizaţie. Şi aceasta, de fapt, este şi o încurajare ca aceste activităţi, aceste organizaţii locale să se creeze, să se înfiinţeze, să se reia activitatea, dacă deja există aceste organizaţii, să aplice la acest mecanism în termen, să solicite banii plătitorilor de taxe, să se implice în activităţi. Şi eu consider că va fi un impact foarte pozitiv anume la nivel local.”

Europa Liberă: Voiam doar o precizare. Ce se va întâmpla cu acele 2% ale persoanelor care nu vor semna un asemenea formular pentru a le direcţiona pentru ONG „X” sau „Y”?

Sorina Macrinici: „Vor merge la bugetul de stat, exact aşa cum au mers până acum. Şi statul va decide ce se întâmplă cu aceste 2%, exact aşa cum s-a întâmplat până acum. Este o noutate cu aceste 2%, pentru că noi niciodată nu decidem, practic, ce se întâmplă cu banii pe care îi plătim ca impozit la venit. Iar acolo, în sfârşit, noi vom avea puterea de decizie ce facem cu aceste 2% din impozitul nostru pe venit care, oricum, ar fi mers la buget şi statul ar fi decis unde merg aceşti bani.”

Europa Liberă: Deci, acum, cumva cetăţenilor li se oferă şi anumite pârghii, li se dă şi lor dreptul să împartă din pâinea bugetului de stat. Şi ar fi păcat să nu folosească această oportunitate.

Sorina Macrinici: „Exact. Este o putere nouă care i se dă cetăţeanului. Într-un fel, o face pe statul sau pe guvernul cu aceste 2% . Ș va decide în fiecare an ce se va întâmpla cu aceste 2%, spre care organizaţie vor merge. Pentru că el va avea posibilitatea pe parcurs să urmărească cum aceşti bani sunt cheltuiţi, pentru că toate rapoartele vor fi publicate. Dacă banii se vor folosi cu rea-credinţă, vor fi şi sancţiuni. Şi acest lucru tot va fi public. Prin urmare, cetăţenii vor avea dreptul de decizie, puterea de a decide unde merg aceste 2%. Și toată informaţia va fi publică pentru a face ca această decizie să fie cât mai chibzuită şi cât mai luată cu bună-credinţă.”

  • 16x9 Image

    Diana Răileanu

    Co-moderatoarea programului matinal „Moldova la ora 7”, pasionată de teme sociale și ecologie.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG