Linkuri accesibilitate

De la alegătorul „neîncrezător” la cel „timorat”


Pew Research Center
Pew Research Center

Companiile de sondaj al opiniei publice caută explicații la eșecurile suferite în 2016.

2016 a fost un an negru pentru companiile de sondare a opinie publice, care nu au prevăzut nici votul din Marea Britanie pentru ieșirea din UE, nici victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Acum, asociațiile naționale ale companiilor de sondare a opiniei din Marea Britanie și Statele Unite analizează date și caută răspunsuri. Pentru moment, se vehiculează mai multe teorii, iar sociologii cred că motivele are putea fi o combinație de mulți factori.

„Refuzul de a răspunde” este invocat des, mai ales pentru a explica de ce sondajele nu au detectat cât de mare era cu adevărat sprijinul pentru Donald Trump. Centrul independent de sondare a opiniei „Pew”, cu sediul la Washington, crede că mulți simpatizanți ai lui Trump, neîncrezători în mediile tradiționale, au refuzat pur și simplu să participe la sondaje telefonice sau on-line. Se adaugă observația că alegătorii albi cu puțină educație sunt mult mai reticenți să participe la sondaje – și acestia au fost, în cea mai mare pare, votanții lui Donald Trump.

„Alegătorul timorat” ar fi jucat și el un rol important, cred sociologii – este alegătorul care se rușinează de alegerea pe care o va face, în general din cauza presiunilor sociale. „Alegătorul timorat” a fost invocat des și în Marea Britanie unde s-a vorbit chiar despre „alegătorul conservator timorat” care ar exista de mai mulți ani și care a votat în vară, „pe tăcute” pentru Brexit.

Claudia Deane, vice-președinta pentru cercetare la centrul „Pew” declară însă Europei Libere că această teorie, oricât de atrăgătoare, nu este sprijinită de datele strânse independent. Același lucru îl declară și John Curtice, președintele Consiliului Britanic pentru Sondarea Opiniei Publice. Curtice respinge mai ales teoria că ar exista alegători conservatori care se jenează să mărturisească acest lucru.

Încă o problemă a sondajelor a fost că nu au reușit să estimeze câtă lume va ieși să voteze – motiv pentru care în Statele Unite, mai ales în așa-numitele state indecis, s-a estimat o participare mult mai masivă a femeilor, a afro-americanilor și hispanicilor la vot, și s-a așteptat, implicit, ca aceștia să voteze pentru democrata Hillary Clinton. Concomitent, participarea la vot a simpatizanților lui Trump a fost subestimată.

În pofida acestor erori, Consiliul Britanic pentru Sondarea Opiniei atrage atenția că sondajele au prezis corect că democrata Hillary Clinton va câștiga votul popular. Pe care l-a câștigat cu aproape 2,8% mai mulți alegători în fața lui Donald Trump. Numai că alegerile prezidențiale americane sunt decise de Colegiul Elector, iar acolo, Trump a avut o majoritate clară.

Majoritatea sondajelor au dat-o câștigătoare pe Hillary Clinton în nouă state așa-numite indecise – o estimare greșită care sugerează „probleme sistemice”, crede Claudia Dean de la centrul „Pew”. „Așa că asociația americană a companiilor de sondare a opiniei se va uita acum cu atenție la sondajele făcute în fiecare stat în parte, la fiabilitatea lor, la metodologia folosită”, a mai spus Claudia Dean.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG