Linkuri accesibilitate

Președintele ales Igor Dodon și episcopul Marchel de Bălți


Episcopul Marchel la o demonstrație împotriva legii egalității de șanse, Chișinău 2012

Igor Dodon asigură că va lupta pentru „păstrarea valorilor creștin-ortodoxe”.

La o zi după validarea alegerilor prezidențiale, președintele ales Igor Dodon s-a întâlnit miercuri la Bălți cu mai mulți preoți ortodocși în frunte cu episcopul Marchel, care l-a sprijnit în campania electorală și cu care fostul său Partid socialist împărtășește adversitatea față de minoritățile sexuale. „Una din prioritățile mele în funcția de Președintele al Republicii Moldova va fi păstrarea valorilor creștin-ortodoxe, care reprezintă fundamentul spiritual al statalității și identității noastre”, a scris miercuri Dodon pe pagina sa pe Facebook.

Episcopul Marchel s-a făcut cunoscut publicului larg mai ales pentru demonstrațiile împotriva Legii egalității șanselor, adoptată în 2014, care prevede prevenirea discriminării persoanelor LGBT pe piața muncii, dar și pentru că a devenit primul cleric moldovean amendat pentru declarații homofobe. Partidul socialist, de care Dodon s-a despărțit oficial după ce a fost ales președinte, a introdus în Parlament mai multe proiecte de legi anti-gay, inclusiv unul de abrogare a Legii egalității șanselor și unul de interzicere a „propagandei homosexuale”.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională a cerut, odată cu validarea alegerilor prezidențiale, ca Parlamentul să corecteze o serie de lacune din legea electorală. Între altele, CC a cerut crearea „unor mecanisme de sancţionare prompte şi imediate, inclusiv în ordine penală, pentru orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale”.

XS
SM
MD
LG