Linkuri accesibilitate

Nervozitate în rîndurile Colegiului Electorilor în Statele Unite


Președintele ales Donald Trump
Președintele ales Donald Trump

Ca Donald Trump să nu fie ales de Colegiul Electorilor pe 19 decembrie, ar fi nevoie ca cel puțin 37 de electori republicani să nu voteze cu el.

În Statele Unite, electorii aleși la alegerile prezidențiale din noiembrie se pregătesc să confirme oficial rezultatul, săptămâna viitoare. De generații, aceste ședințe sunt o simplă formalitate. Dar anul acesta – mai puțin. Relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Mike Eckel.

Legislația americană prevede că președintele Statelor Unite este ales oficial de către Colegiul Electorilor compus din 538 de oameni, care se adună „în decembrie, în prima luni, după a doua miercuri”.

Anul acesta, ședința în care Donald Trump urmează să fie ales oficial al 45-lea președinte al Statelor Unite cade pe 19 decembrie.

Dar îngrijorările că președintele ales putea fi ajutat de hackerii ruși să câștige în state cheie, stilul impredictibil de conducere al lui Donald Trump și faptul că votul popular a fost câștigat la alegerile din 8 noiembrie de democrata Hillary Clinton fac ca ședința de anul acesta să nu mai fie chiar o simplă formalitate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Colegiul Electorilor alege de regulă candidatul care a câștigat în state cheie și a obținut cel puțin 270 de electori. De data aceasta, Donald Trump. Nu contează că votul popular în general pe țară a fost câștigat de Hillary Clinton, care a obținut cu 3 milioane de voturi mai mult.

Electorii reprezintă cele 50 de state și Districtul Columbia, sunt selectați de partidele politice, iar numărul lor depinde de mărimea populației statelor din care provin. Nici Constituția și nici o altă lege federală nu-i obligă să voteze pentru candidatul care a câștigat votul popular în stat la ei. Numai în câteva state există legi locale care conțin această obligație, dar în celelalte electorii sunt legați numai prin angajamentul luat în fața partidului politic care i-a selectat.

Dar întrebarea care se pune acum mai pregnant decât altă dată este dacă acești electori vor vota din motivele explicate mai sus pentru alt candidat decât cel care a câștigat în statele lor.

Concluziile recent dezvăluite ale Agenției Centrale de Informații CIA că hackerii ruși având legături cu guvernul Rusiei au intervenit în alegerile pentru a-l ajuta pe Donald Trump să le câștige i-au tulburat pe unii electori.

Zece dintre ei, un republican și nouă democrați, au cerut „comunității serviciilor de informații” să le furnizeze mai multe date în legătură cu aceste acuzații.

Ca Donald Trump să nu fie ales de Colegiul Electorilor pe 19 decembrie, ar fi nevoie ca cel puțin 37 de electori republicani să nu voteze cu el. Într-un asemenea caz, se va produce un blocaj, iar luarea deciziei se va transfera în Camera Reprezentanților din Congres.

Puțini cred că se poate ajunge acolo. Încercarea unor electori din Colorado de a scăpa de obligația prevăzută de legile statului lor să voteze la Colegiu exact așa cum le-o cere rezultatul votului popular s-a soldat cu eșec în justiție, un judecător federal spunând că n-a fost altceva decât un truc politic menit să atragă atenția. În Colorado, de altfel, Trump a pierdut votul popular.

Claire Ayer este senatoare democrată în statul Vermont, iar în 2012 a fost și ea electoare. Ea spune că nu-și mai amintește o asemenea nervozitate din 2000, când candidatul democrat Al Gore a câștigat votul popular, dar republicanul George W. Bush a avut mai multe voturi din partea electorilor. Anul acesta, însă, spune Ayer, totul este mult mai intens.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG