Linkuri accesibilitate

Siria și aliații ei sub acuzația de crime de război la Alep


La Alep

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului: reluarea bombardamentelor „extrem de grele” asupra unei regiuni cu o mulțime de civili „constituie foarte probabil o crimă de război”.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului spune că Siria și aliații săi, Rusia și Iranul, aproape sigur au încălcat legea internațională și au comis probabil crime de război cu ultimele lor bombardamente asupra civililor care așteptau să fie evacuați din estul orașului Alep.

Oficialul ONU, Zeid bin Ra’ad Zeid al-Hussei, a lansat acuzația miercuri, după ce un plan de evacuare la Alep, anunțat de ruși cu o zi înainte, nu a fost aplicat. Oficialul ONU a recunoscut că nu știe de ce a eșuat înțelegerea de evacuare, dar a adăugat că reluarea bombardamentelor „extrem de grele” asupra unei regiuni cu o mulțime de civili „foarte probabil constituie o crimă de război”.

Declarația a venit după ce planurile de evacuare a cartierelor controlate de rebeli în Alep s-au împotmolit miercuri, când au izbucnit noi confruntări. Multe familii se adunaseră în stradă în zori, sperând să poată pleca din oraș în baza unui acord anunțat peste noapte, care prevedea evacuarea rebelilor și civililor. Planul mediat de Rusia și Turcia ar fi putut pune capăt rezistenței armate față de înaintarea forțelor guvernamentale sprijinite de ruși, care controlează deja peste 90% din oraș.

Dar acordul părea serios periclitat miercuri după-amiază, când s-au semnalat noi ostilități și au apărut schimburi de acuzații între guvern și rebeli, ca și între aliații internaționali ai celor două tabere.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că va vorbi mai târziu cu omologul său rus Vladimir Putin ca să încerce să relanseze acordul. Marți, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a spus că Siriei, Rusiei și Iranului ar trebui să le fie rușine pentru ceea ce fac la Alep, unde – a spus Power – cele trei țări membre în ONU „au strâns lațul în jurul civililor”.

XS
SM
MD
LG