Linkuri accesibilitate

Rusia spune că asaltul asupra localității siriene Alep a luat sfârșit. ONU vorbește despre executarea civililor în cartierele abandonate de rebeli


Reprezentantul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a spus că ofensiva militară a Siriei asupra localității Alep, sprijinită de Rusia și Iran, s-a încheiat și că s-a ajuns la o înțelegere privind părăsirea orașului de către rebeli. Ciurkin a afirmat, marți, la ședința Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că din aceste motive nu ar mai fi nevoie ca civilii să plece din cartierele de est ale orașului Alep.

Despre un posibil armistițiu în noaptea de marți spre miercuri au relatat și agențiile internaționale de știri, citând reprezentanți ai opoziției și rebelilor sirieni.

Reprezentanți ai ONU și ai unor guverne occidentale au acuzat trupele guvernamentale siriene de uciderea intenționată a civililor în cartierele abandonate de rebeli.

Ciurkin a spus la ședința Consiliului de Securitate al ONU că „acțiunile militare în estul Alepului au încetat” și că guvernul sirian a preluat controlul asupra părții estice a orașului.

Naţiunile Unite spun ca au primit rapoarte despre militari sirieni ai trupelor guvernamentale care intră în casele oamenilor din Alep şi îi împușcă pe civili „pe loc”. Agenţia pentru drepturile omului a ONU a anunţat, pe 13 decembrie, că există dovezi solide că în patru sectoare din estul localităţii Alep au fost uciși 82 de oameni, între care 11 femei si 13 copii. Purtătorul de cuvânt al agenţiei, Rupert Colville, a spus că aceste crime au avut loc în ultimele zile și că numărul morților ar putea să fie mult mai mare. Ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft, a spus că forțele siriene guvernamentale „au trecut de la asediu la sacrificare”.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Siriei și aliaților săi Rusia și Iranul să permită evacuarea civililor din Alep și accesul convoaielor umanitare. Purtătorul de cuvânt al agenției ONU pentru ajutoare umanitare, Jens Laerke, a spus că în Alep „umanitatea a dispărut complet”.

Rebelii care se opun regimului preşedintelui Bashar al-Assad au rezistat patru ani asaltului asupra localităţii Alep. În jur de 50 de mii de oameni se mai află în partea estică a oraşului, iar Crucea Roşie Internaţională a cerut protejarea civililor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG