Linkuri accesibilitate

ONU: trupele regimului Bashar al-Assad ucid pe loc civilii din zona de est a orașului Alep


La Alep, 13 decembrie 2016
La Alep, 13 decembrie 2016

Naţiunile Unite spun că au primit rapoarte despre militari sirieni, ai trupelor guvernamentale, care intră în casele oamenilor din Alep şi îi împușcă pe civili „pe loc”. Agenţia pentru drepturile omului a ONU a anunţat că trupele regimului preşedintelui Bashar al Assad au intrat în casele oamenilor din estul orașului Alep, împușcând pe loc 84 de oameni, între care 11 femei și 13 copii. Alte relatări vorbesc de 100 de copii rămaşi sub dărâmături.

Purtătorul de cuvânt al agenţiei a spus că aceste crime au avut loc în ultimele zile și că numărul morților ar putea să fie mult mai mare. Ieri, consilierul Naţiunilor Unite pentru Siria, Jan Egeland a scris pe o reţea de socializare că atât forţele guvernului sirian cât și guvernul rus sunt „răspunzătoare pentru atrocităţile care se comit acum în Alep”.

La Belgrad, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov a spus că a obosit să audă din partea actualei administrații americane că „trebuie să oprească ostilitățile din Siria”, iar Moscova consideră că un acord de încetare a focului i-ar ajuta pe rebeli.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat îngrijorările alianţei pentru evoluţiile din Siria: „Alep este o catastrofă umanitara care a devenit încă şi mai dramatică în urma noii ofensive a trupelor regimului lui Bashar al Assad, susţinută de Rusia. Cel mai important lucru acum este să se ajungă la un acord de încetare a focului, să se oprească ostilitățile și să se permită reluarea ajutorului umanitar.”

Pe reţelele de socializare se transmit mesaje disperate ale unor civili din Alep.

Ankara a anunţat că este „oripilată” de ceea ce consideră a fi „masacrarea civililor” in estul localităţii Alep de către trupele regimului Bashar al Assad. Ministerul turc de externe a cerut încetarea imediată a atacurilor și evacuarea civililor şi a avertizat că acţiunile regimului de la Damasc pot fi considerare „execuții în masă”.

Şeful agenţiei ONU pentru drepturile omului Zeid Raad al Hussein a cerut comunităţii internaţionale să convingă autorităţile de la Damasc să permită accesul monitorilor internaţionali în celelalte localităţi controlate încă de rebeli – Douma, Raqqa, Idlib, pentru a evita ca atrocităţile ce se comit în Alep împotriva civililor să aibă loc şi în aceste localităţi.

XS
SM
MD
LG