Linkuri accesibilitate

David Murphy (Greenpeace, Cehia), despre Rex Tillerson: „Măcar nu neagă încălzirea globală”


David Murphy
David Murphy

Directorul general al concernului petrolier Exxon Mobil Corp, Rex Tillerson, a fost ales de Donald Trump să conducă Departamentul de Stat. Criticii președintelui ales au formulat rezerve față de această decizie, atrăgând atenția mai ales asupra legăturilor viitorului șef al diplomației americane cu conducerea Rusiei, inclusiv cu președintele Vladimir Putin.

Europa Liberă: Ce impact ar putea avea alegerea șefului unui mare concern energetic, cu afaceri globale, în fruntea diplomației americane?

David Murphy: „Aproape că-mi vine să spun că oamenii aleși de Trump în fruntea unui anume departament sunt împotriva cauzei pe care departamentul respectiv ar trebui s-o apere. Nu doar alegerea pentru secretarul de stat, ci și pentru EPA, agenția de protecție a mediului (unde ar putea fi numit un avocat cu legături cu industria petrolieră, n.red.). Ca tot ceea ce face Donald Trump, știrea cu Tillerson este o știre și rea, și bună. Este negativ că în fruntea diplomației americane se va afla un fost CEO al unei companii petroliere (Tillerson ar putea să fie nevoit să-și dea demisia de la Exxon, n. red). Dar în același timp este pozitiv că el este probabil unul din puținii membri ai noului cabinet care nu neagă existența încălzirii globale. Așa că nu este nimic în alb și negru, dar cu siguranță putem spune că toată administrația se îndreaptă spre întoarcerea Americii în trecut cu câteva decenii în ce privește protecția mediului, libertatea cuvântului, poate și libertatea adunărilor... Cred că direcția generală a administrației este mai degrabă negativă.”

Europa Liberă: Revenind la Exxon, compania lui Tillerson – se numără ea printre giganții energetici „mai buni”, care măcar promovează programe de refacere sau protecție a mediului?

Rex Tillerson
Rex Tillerson

David Murphy: „Vreme de decenii Exxon a finanțat „savanții” care neagă încălzirea globală. Abia în urmă cu vreo 10 ani Exxon a recunoscut faptul că schimbările climaterice se întâmplă cu adevărat. Cred că în ziua de astăzi nu sunt giganți energetici„ buni” printre cei care se ocupă cu combustibilii fosili (cărbune, gaze, petrol). Una din problemele producției de energie în general nu este doar dependența de combustibili fosili, ci și faptul că această industrie este controlată de corporații enorme. Ceea ce ar trebui să facem în viitor este să ne îndepărtăm nu doar de practica arderii de combustibili fosili, ci și de concentrarea puterii în mâinile un grup foarte restrâns de oameni. Dacă Exxon este o corporație mai bună sau mai rea decât BP sau Shell, asta este irelevant. Avem nevoie de o democratizare a producției de energie în general, iar aceste companii masive sunt obstacole nu doar în calea energiei regenerabile, ci a oricărei forme de democratizare a producției de energie.”

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG