Linkuri accesibilitate

Rex Tillerson, directorul-general al Exxon Mobil, a fost nominalizat pentru funcția de secretar de stat


Rex Tillerson
Rex Tillerson

Presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat in mod oficial ca directorul general al companiei Exxon Mobil, Rex Tillerson este nominalizarea sa pentru funcţia de secretar de stat al Statelor Unite.

Intr-o declaraţie, difuzata de echipa de tranzitie a presedintelui ales, se arată că „tenacitatea, experienţa sa larga şi înţelegerea profundă a situatiei geopolitice il recomanda drept o alegere excelentă pentru funcţia de secretar de stat.” In continuare in declaraţie se arata ca Rex Tillerson va promova stabilitatea regionala şi se va concentra pe interesele de securitate esenţiale ale Statelor Unite”. Nominalizarea directorului general al Exxon Mobil va trebui aprobata in Senatul American şi, potrivit agentiilor internaţionale de ştiri, in audieri este foarte probabil că va fi întrebat despre relaţiile sale cu Rusia.

Exxon Mobil are interese majore in Federaţia Rusa şi ca director general al marei firme petroliere, Rex Tillerson a criticat sancţiunile americane impuse Rusiei pentru anexarea ilegală a Crimeii si implicarea in razboiul din estul Ucrainei. Exxon Mobil a fost nevoită să abandoneze parte din proiectele sale in Rusia, ca urmare a acestor sancţiuni.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin l-a decorat pe Rex Tillerson cu Ordinul Prieteniei in anul 2013 pentru ceea ce Kremlinul a numit atunci „o contribuţie esenţiala la întărirea cooperării in sectorul energetic şi de combustibil”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG