Linkuri accesibilitate

În așteptarea candidatului la funcția de Secretar de stat: șeful companiei Exxon Mobile este favorit


Rex Tillerson, director executiv ExxonMobil

Președintele ales american Donald Trump a scris, pe Twitter, că marți anunță candidatul

Președintele ales american Donald Trump a anunțat, prin Twitter, că marți își va anunța candidatul la funcția de secretar de stat, ultima poziție cheie din noua administrație care rămăsese „vacantă”.

Președintele rus Vladimir Putin și șeful ExxonMobil, Rex Tillerson, summitul energetic de la St. Petresburg, iunie, 2013
Președintele rus Vladimir Putin și șeful ExxonMobil, Rex Tillerson, summitul energetic de la St. Petresburg, iunie, 2013

Potrtivit ultimelor relatări de presă, sunt toate șansele ca Trump să-l aleagă pe Rex Tillerson, în acest moment director executive al companiei petroliere ExxonMobil. Kellyanne Conway, consilieră a președintelui ales , a declarat că experineța lui Tillerson în a face afaceri în Rusia îl recomandă pentru această funcție.

S-ar putea ca exact aceste relații de afaceri să fie motiv de controverse în Senatul, în cursul audierilor de confirmare.

Senatorul republican John McCain
Senatorul republican John McCain

„Sunt semene serioase de întrebare pentru că se șție că are relații apropiare cu președintele Vladimir Puti”, a declarat senatorul republican John McCain, președintele Comisiei pentru forțele armate, citat de Reuters. Pentru McCain , Vladimir Putin este „un fost agent KGB care vrea să recreeze imperiul rus”.

Senatorul democrat Charles Schumer a declarat deasemeni la CBS că „un candidat ca Tillerson trebuie analizat foarte, foarte serios” și a precizat că în cursul audierilor cu siguranță se va discuta „despre relațiile sale apropiate cu Putin”. Anul viitor, Schumer preia conducerea fracțiunii democrate din Senat.

Luni, Kremlinul a lăudat calitățile profesionale ale lui Rex Tillerson și a spus că legăturile acestuia cu Rusia nu-i pot afecta comportamentul, dacă devine Secretar de Stat al Statelor Unite. Exxon Mobil deține un mare contract de exploatare a zăcămintelor petroliere din Rusia iar președintele rus Vladimir Putin i-a conferit lui Tillerson Ordinul Prieteniei, în 2013, pentru întărirea cooperării în sectorul energetic.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus luni că atunci când o persoană devine Secretar de Stat, pune pe primul loc interesele Statelor Unite, iar asemenea legături trec pe locul doi.

Tot luni , liderul majorității republicane din Senatul american, Mitch McConnell, a anunțat o anchetă a comisiei pentru serviciile secrete din senatul american în privința concluziilor CIA că guvernul rus a folosit hackeri pentru a încerca să-l ajute pe candidatul republican Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale, luna trecută. „Rușii nu sunt prietenii noștri”, le-a declarat McConnell jurnaliștilor, anunțând ancheta despre care a spus că trebuie să fie un efort sprijinit de ambele partide rivale, atât cel Republican, cât și cel Democrat. Președintele ales a criticat deja concluziile CIA despre care a spus că ar fi „ridicole”. Președintele Barack Obama a dispus deja o altă anchetă amănunțită în privința atacurilor cibernetice care au vizat inclusiv Partidul Democrat, președintele așteptând rezultatele înainte să i se încheie mandatul, pe 20 ianuarie.

XS
SM
MD
LG