Linkuri accesibilitate

Tragedia feroviară de la Hitrino


La Hitrino...
La Hitrino...

Cauzele dezastrului sunt încă neclare.

Șapte oameni au murit și alți 30 au fost grav răniți în urmă celui mai grav accident feroviar în Bulgaria din ultimii ani. Tragedia s-a întămplat sămbătă dimineață la gara Hitrino, Nord-Estul țării. Luni a fost declarată zi de doliu național. Guvernul a decis alocarea unui ajutor în valoare de cinci milioane de euro.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Cauzele dezastrului sunt încă neclare. La intrarea în mica localitate a garniturii de tren formată din 26 de cisterne din care trei cu GPL /gaz petrolier lichefiat/, 20 cu propilenă și trei goale, câteva cisterne au deraiat. Este verificată ipoteză vitezei excesive într-o curbă a liniei ce trebuie trecută cu cel mult 40 de km. pe oră.

La două minute de la accident a urmat o puternică explozie care a distrus și a incendiat clădirea gării și peste 50 de case în care dormeau zeci de oameni.

Experții vorbesc de o scurgere masivă de gaze care s-au aprins din scânteile unui scurt circuit. Distrugerile au fost provocate de un imens nor de foc care a cuprins zona. „Practic a ars aerul”, a declarat ministrul de interne Rumeana Băcivarova.

Zeci de răniți, din care 25 în stare foarte gravă, au fost aduși la spitalul din orașul Șumen. Cinci grav răniți au fost transportați la spitalul marinei militare din Varna. La fața locului a sosit premierul demisionar Boiko Borisov.

O mare parte din populația satului a fost evacuată. Primarul Nuradin Basri a definit situația drept apocaliptică. Localnicii acuză autoritățile de reacții lente și acțiuni haotice.

Mediile informează că incidentul a fost provocat de viteza excesivă cu care marfarul a intrat în gara situată în centrul satului. Este lansată ipoteza atingerii unei linii de înalta tensiune de vagoanele care au deraiat.

Aerul din zona a fost puternic poluat. Incendiile au luminat cerul și puteau fi văzute la o distanță de 20 kilometri.

Primul ministru demisionar a declarat că numărul morților va putea crește pentru că sunt răniți cu 99% arsuri.

Garnitura de tren cu două locomotive și o greutate de 1750 de tone urma să ajungă la Ruse de la combinatul „Lukoil Neftochim” Burgas. Procuratura a descins la sediul de la Ruse al societății „Bulmarket”. Vagoanele încărcate au fost destinate unor companii din România. „Bulmarket” aparține unor societăți off-shore înregistrate în Cipru. În spatele acestora se află, cel mai probabil, una din marile banci bulgare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG