Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Lucrurile rămân, practic, neschimbate”


Puncte de vedere în dialog pe tema alegerilor din regiunea secesionistă transnistreană.

Igor Boțan: „Dorinţa transnistrenilor de a face schimbarea se rezumă la schimbarea unui om al corporaţiei Sheriff cu alt om al aceleiaşi corporaţii.”

Europa Liberă: De ce? Vine unul mai grijuliu, mai puţin risipitor?

Igor Boțan: „Răspunsul e la suprafaţă şi îl găsim şi în programul electoral al lui Krasnoselski, care a câştigat detaşat, cu majoritate absolută. Învinuirile pe care i le-a adus Krasnoselski lui Şevciuk sunt cele despre care toată lumea a vorbit – fonduri secrete, secretizarea unor cheltuieli din buget şi firmele-căpuşă. Este vorba despre Energocapital. Şi acest lucru a fost suficient pentru a le explica transnistrenilor de ce nivelul lor de viaţă a scăzut dramatic, de ce au fost reduse pensiile cu 30%. Iar Krasnoselski a venit să le spună că, de fapt, în raport cu Rusia lucrurile rămân neschimbate, pentru că el înţelege trecutul legat de Rusia, prezentul legat de Rusia şi îşi doreşte ca şi viitorul Transnistriei să fie legat de Rusia.”

Europa Liberă: Despre Smirnov se spunea acelaşi lucru, că ar fi fost foarte risipitor, că a avut grijă de familia sa, de copiii săi, dar nu a păţit nimic. Acum Şevciuk merge pe aceeaşi cale bătătorită. Unii spun că într-o zonă nerecunoscută este foarte lesne să „ciupeşti” din banii care vin uneori mai generos, alteori mai cu socoteală din Federaţia Rusă.

Igor Boțan: „Este adevărat. Şi toată lumea înţelege că Federaţia Rusă are o strategie, oamenii, chiar dacă ei greşesc, dacă putem spune aşa, eufemistic, sunt protejaţi. Asupra lui Smirnov în 2012 s-au făcut presiuni pentru a-l îndepărta de la putere. Într-adevăr, clanul lui Smirnov a devenit foarte puternic. Mai mult decât atât, Smirnov a fost cel care a pus bazele Sheriffului, care a devenit independent, dar, odată înlăturat de la putere, Smirnov a avut toată protecţia Federaţiei Ruse. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Şevciuk, mesajul va fi foarte clar pentru toată lumea, cei care au avut încrederea Rusiei, dar nu au îndreptăţit-o sunt eliminaţi de la putere, dar lor nu li se întâmplă nimic, pentru că Federaţia Rusă are nevoie de aceşti oameni chiar cu păcate foarte mari şi nu-i poate sacrifica, pur şi simplu.”

Europa Liberă: Krasnoselski, deci, este promovat de Federaţia Rusă?

Igor Boțan: „Eu cred că nu este direct promovat de Federaţia Rusă. Cetăţenii din Transnistria chiar au votat pentru o viaţă mai bună. Dar contează mesajul pe care l-am invocat şi el nu se deosebeşte foarte mult de mesajul lui Şevciuk care, probabil, a fost mai intransigent, care a spus foarte clar – niciun fel de cedări în raport cu Republica Moldova, mergem pe calea introducerii legislaţiei Federaţiei Ruse aici, în Transnistria. Lucru care a fost promovat de Smirnov încă începând cu 2006, atunci când a părăsit negocierile. Deci, există nuanţe de exprimare, dar de fond nuanţe nu există, decât cele legate de viaţa omului simplu din Transnistria, de delapidare de fonduri, de constituirea firmelor-căpuşă. Lucru despre care noi ştim foarte-foarte bine.”

Europa Liberă: Dacă ne amintim, Evgheni Şevciuk a început cu o oarecare speranţă dată Chişinăului că e posibilă dezmorţirea relaţiilor. Ne amintim de celebra întâlnire a lui Vlad Filat la meciul de fotbal cu Evgheni Şevciuk. Şi atunci se spunea despre diplomaţia fotbalistică. Dar Şevciuk oricum a rămas fidel dogmelor secesioniste. Din punctul de vedere al strategiilor de reglementare transnistreană, este Krasnoselski un personaj acceptabil pentru administraţia de la Chişinău?

Igor Boțan: „Aici există nuanţe şi trebuie să fim foarte lucizi în ceea ce priveşte un Krasnoselski mai bun decât Evgheni Şevciuk. În retorică, poate, Krasnoselski este puţin mai soft, dar Şevciuk noi ştim foarte bine că avea relaţii economice foarte strânse prin Energocapital cu conducerea de vârf, dacă îi putem spune aşa, sau din umbră a Republicii Moldova. Deci, el avea interese, iar interesele leagă oamenii. De aceea, avea nevoie de menţinerea statusului quo. Krasnoselski nu poate schimba statusul quo şi deocamdată este omul Sheriffului. Dar odată ce toată puterea executivă va veni în mâinile lui, ne putem aştepta că va avea loc o antagonizare a relaţiilor sale, dacă putem spune aşa, dacă luăm în consideraţie ceea ce i s-a întâmplat lui Şevciuk şi o depărtare de această corporaţie atotputernică din Transnistria. În privinţa reglementării transnistrene, cred că conflictul rămâne îngheţat, nu există absolut niciun fel de premise pentru un progres în această zonă.”

Europa Liberă: Dar Igor Dodon spunea că va negocia imediat cu noul preşedinte o formulă de federalizare.

Igor Boțan: „Aceasta este o istorie foarte interesantă. Dodon, care pierde şi din puţinele împuterniciri pe care le are, pur şi simplu, va fi într-o situaţie foarte penibilă, dacă va încerca să ia procesul de negocieri în mâinile sale. În primul rând, nu are împuterniciri. Sigurul lucru pe care îl va putea face Dodon este să semneze memorandumuri, adică nişte documente de intenţii care nu obligă pe nimeni la nimic.”

Europa Liberă: Din câte înţeleg eu, dânsul conta pe negociatorii ruşi, peste capul Chişinăului să apeleze la negociatori care, la rândul lor, să convingă partenerii occidentali să accepte formulele de federalizare.

Igor Boțan: „Eu cred că domnul Dodon nu-şi face iluzii, înţelege foarte bine că formula Transnistriei este cea de confederalizare a Republicii Moldova sau de federalizare în baza unui contract în care eventualii subiecţi ai federaţiei au drepturi egale şi le deleagă centrului federal, după care, dacă se supără, îşi iau drepturi înapoi, dar pleacă definitiv, în bază legală din Republica Moldova. Şi Dodon este vulnerabil, pentru că, dacă va dori să devină el negociatorul şef, se va simţi foarte neconfortabil. În primul rând, Krasnoselski, chiar dacă nu este recunoscut la nivel internaţional, transnistrenii i-au oferit acest mandat. În timp ce Dodon are un mandat care este contestat atât de cetăţeni, cât şi de opoziţie.”

Europa Liberă: A propos, de mandatul legitim sau nelegitim al lui Krasnoselski, în fond, teritoriul este nerecunoscut şi atunci nici nu poate fi vorba despre corectitudinea scrutinului. Şi, totuşi, Krasnoselski va jura pe „constituţia” rmn etc. Chişinăul cum tratează acest subiect? Din punct de vedere juridic, este lovit de nulitate preşedintele. Pe de altă parte, cu el trebuie să discute.

Igor Boțan: „Chişinăul demult a acceptat anumite reguli în procesul de negocieri. Sigur, Chişinăul nu recunoaşte legalitatea alegerilor din Transnistria, dar Chişinăul a acceptat ca Transnistria să fie parte egală în cadrul negocierilor. Deci, Chişinăul spune: „Avem un conflict, este adevărat, în acest conflict avem un partener, acest partener la masa de negocieri cu noi, cu Republica Moldova, în anturajul negociatorilor este parte egală”. Deci, el are mandat din partea populaţiei din Transnistria şi acest mandat, chiar dacă nu este legal, el este oarecum legitim.”

Europa Liberă: Dar este, fiţi de acord, o mică jenă în echilibristica aceasta?

Igor Boțan: „Sigur că este. Şi nu una mică, ci una imensă, extraordinar de mare şi pentru foarte multă lume din Republica Moldova inacceptabilă. Dar aceasta este o realitate care aşa s-a conturat de-a lungul anilor. Şi cred că domnul Dodon acum trebuie să decidă are el nevoie să devină negociator în acest proces şi să fie umilit, pentru că, oricum, toate pârghiile sunt în mâinile Parlamentului şi ale guvernului. Deci, procesul de negocieri şi procesul de restabilire a încrederii este totalmente controlat de guvern. Aşa că domnul Dodon poate face figuraţie.”

Europa Liberă: Şefii administraţiei de la Tiraspol în mod automat deveneau persoane indezirabile în Occident, atunci când nu doreau să se aşeze la masa de tratative. Unii erau şi cercetaţi penal pentru atentat la ordinea constituţională. Înseamnă oare că şi Krasnoselski în mod automat va deveni cercetat de noul procuror general?

Igor Boțan: „Nu, eu nu cred. Dimpotrivă, din acest punct de vedere, Krasnoselski are o biografie cât de cât curată. El a venit în Transnistria cu familia, nu a participat, din câte ştim, şi nu se laudă cu participarea la ostilităţile din ’92, dar în rest a trebuit să se încadreze într-o societate care este aşa cum este. Acum el este un partener de negocieri, nu poţi unui partener să-i deschizi dosar penal, dacă nu ai exact pentru ce. Trebuie să invoci articolul în baza căruia îi deschizi un dosar penal.”

Europa Liberă: Pentru participare la un regim neconstituţional.

Igor Boțan: „Da, dar Republica Moldova are negocieri de foarte mulţi ani cu Transnistria şi o consideră parte egală în procesul de negocieri, doar în procesul de negocieri. De aceea, eu cred că Krasnoselski nu va avea niciun fel de probleme.”

Europa Liberă: Vă întrebam de parte formală doar.

Igor Boțan: „Partea formală cred că aici este cea la care ne-am referit. Deja avem experienţă, putem opera şi putem discuta în baza experienţei pe care o avem. Şevciuk, de bine, de rău, circulă în lume prin Aeroportul Internaţional Chişinău, din când în când i se mai organizează, ca oricărui cetăţean, controale, dar aceasta e situaţia.”

Europa Liberă: Ca să nu mai spunem de maşinile cu numere de înmatriculare transnistrene, care nu au nicio oprelişte.

Igor Boțan: „Care nu au nicio oprelişte. Dar acestea sunt condiţiile impuse de către negociatori. Suntem în formatul „5+2”, acest format „5+2” are menirea să menţină conflictul îngheţat în cadrul legii adoptate de Parlamentul Republicii Moldova la 22 iulie 2005, elaborată de Iurie Roşca, care acum şi-a schimbat punctul de vedere. Dar aceasta este situaţia. Formatul „5+2” a fost invocat şi la ministeriala OSCE din Germania. Deci, lucrurile rămân, practic, neschimbate, iar perspectivele de soluţionare a problemei le vom putea vedea şi evalua doar atunci când malul drept al Nistrului va deveni atractiv pentru malul stâng. Lucru care, pornind de la realităţile noastre, este foarte-foarte departe.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG