Linkuri accesibilitate

Anatol Țăranu: „Prognozez o schimbare de retorică la Chişinău în privinţa reglementării transnistrene, dar fără consecințe reale”


O discuție cu istoricul și comentatorul politic de la Chișinău.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat săptămâna trecută că formatul 5 +2 rămâne cadrul potrivit pentru continuarea negocierilor pentru reglementarea transnistreană, iar negocierile pot fi reluate după ce se finalizează atât alegerile prezidențiale moldovene, cât și cele din stânga Nistrului, unde au avut loc alegeri pentru un nou lider, duminică.

Anatol Țăranu în studioul Europei Libere
Anatol Țăranu în studioul Europei Libere

Am discutat cu istoricul și comentatorul politic de la Chișinău, Anatol Țăranu, întrebându-l mai întâi dacă învestirea la Chișinău a președintelui ales Igor Dodon poate aduce vreo schimbare reală în procesul reglementării transnistrene.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:23 0:00
Link direct

Anatol Țăranu: „Va aduce un accent nou în ceea ce se numeşte reglementare politică în Transnistria. Însă acest accent nu este unul definitoriu. Împuternicirile preşedintelui Republicii Moldova în privința reglementării în Transnistria sunt destul de limitate. Reglementarea rămâne la latitudinea guvernului şi a Parlamentului. Eu cred că se va schimba retorica, vor apărea foarte multe declaraţii spumoase din partea lui Dodon, însă ele nu vor avea un suport practic, atâta timp cât el nu va găsi corespondenţi respectivi la nivel de Parlament şi de guvern. Din acest punct de vedere, eu prognozez o anumită schimbare a retoricii politice la Chişinău în privinţa reglementării politice în Transnistria, dar fără ca această retorică să aibă o influenţă reală asupra procesului propriu-zis.”

Europa Liberă: Credeţi că Moscova ar putea încerca să folosească această retorică schimbată, și dacă da, cum anume?

Anatol Țăranu: „Da, Moscova desigur că va încerca să folosească această nouă conjunctură. Declaraţiile preşedintelui Dodon, chiar dacă ele nu vor avea susţinere la nivel de guvern şi Parlament, aceste declaraţii vor fi folosite plenar de către Federaţia Rusă, de către Kremlin pentru a efectua un anumit soi de presiune asupra altor participanţi la formatul „5+2”. Şi aici, în primul rând, vorbesc despre Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. Nu cred Rusia să aibă pârghii suplimentare pentru a influenţa poziţia Ucrainei, dar în ceea ce priveşte Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, aici ar putea să intervină anumite plusuri pentru poziţia Rusiei.”

Europa Liberă: Alegerile, care au loc în regiunea transnistreană şi rezultatele acestor alegeri, vor aduce schimbări, iarăşi, de substanţă în procesul acesta de negocieri? Sau nu aşteptaţi aceasta?

Anatol Țăranu: „Desigur că ceea ce se va întâmpla în Transnistria după aceste alegeri, în legătură directă cu cine va fi ales, puţin va influenţa procesul sau formatul „5+2”. Mai puţin contează cine concret va ieşi câştigătorul acestei aşa-numite curse prezidenţiale în Transnistria. Oricine dintre cei şase pretendenţi ar câştiga această cursă, obediența lor faţă de Moscova este bine cunoscută şi, din acest punct de vedere, ar conta anumite nuanţe nesemnificative, dar esenţa va rămâne aceeaşi. Tiraspolul este o pârghie pe care Rusia o foloseşte pentru a influenţa Republica Moldova, pentru a ţine Republica Moldova în zona sa de influenţă geopolitică, dar şi pentru a crea impresia că există un conflict între Chişinău şi Tiraspol. Realitatea este de altă natură. Moscova a creat acest conflict pentru a stăpâni Moldova şi a nu-i permite să se mişte prea rapid în direcţia integrării europene.”

Europa Liberă: Spuneaţi mai devreme că Rusia ar putea să se afle într-o situaţie mai confortabilă în discuţiile cu Uniunea Europeană, cu Statele Unite ale Americii. Puteţi dezvolta puţin ideea?

Anatol Țăranu: „Eu cred că, conflictul transnistrean şi reglementarea politică în Transnistria este strâns legată de situaţia generală de pe mapamond. Şi nu putem scoate conflictul transnistrean din contextul relaţiilor Rusia-Occident şi să credem că acest conflict poate fi soluţionat în exclusivitate de un singur actor. Şi aici problema costă în faptul care vor fi aranjamentele în alte puncte fierbinţi ale lumii contemporane.

Ar putea să se întâmple că, conflictul transnistrean va deveni, pur şi simplu, o monedă de schimb într-un joc şi într-un târg geopolitic de proporţii mult mai mari decât însăşi acest conflict. Când mă refer la faptul că Rusia ar putea să folosească această pârghie în Transnistria, anume aceasta aveam în vedere. Să nu uităm că nenorocirea noastră este că noi suntem parte a fostului spaţiu sovietic, iar Rusia în relaţia cu Occidentul insistă ca fostul spaţiu sovietic să fie zona sa preferenţială de interese. Şi nu există o siguranţă mare că Occidentul, într-un fel sau altul, nu ar accepta un asemenea târg.”

Europa Liberă: Domnule Ţăranu, aş vrea să revin la final cu ce am început, cu posibila preşedinţie a lui Igor Dodon. Credeţi că situaţia politică din Republica Moldova va rămâne stabilă? Va exista o cooperare între un preşedinte Dodon şi actuala guvernare sau, mai curând, un fel de rivalitate?

Anatol Țăranu: „Eu cred că, în mare, Dodon va fi nevoit să se conformeze cu situaţia real existentă în Republica Moldova. Iar această situaţie se caracterizează prin instaurarea unei stabilităţi politice care este ghidată de actualul guvern şi de actuala majoritate parlamentară. În acest sens, Dodon, indiscutabil, va fi nevoit, într-un fel sau altul, să se conformeze cu acea linie politică care este promovată de majoritatea parlamentară. Însă aceasta defel nu înseamnă că el nu va folosi o retorică mai războinică pentru a încerca să-şi camufleze această colaborare cu actuala guvernare.

Eu cred că varianta aceasta este cea mai probabilă. Desigur că nu este exclus că el va încerca să se confrunte cu actuala guvernare, nu de pe poziţiile schimbării sistemului ca atare, dar, pur şi simplu, a preluării controlului asupra acestui sistem. Ambele aceste variante sunt proaste pentru interesele naţionale ale Republicii Moldova, fiindcă ar însemna, în final, că noi continuăm să rămânem ostaticii unui regim oligarhic, fără o perspectivă clară de a zdrobi acest regim şi de a veni la o situaţie când reformele pro-europene vor deveni o realitate.”

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG