Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel Chișinău a respins chemarea în judecată a CEC de către diaspora


Dosarul nemulțumirilor electorale ale diasporei și-a continuat astăzi traseul prin instanțele moldovene la Curtea de Apel. Ea a examinat plângerea moldovenilor din străinătate că epuizarea prematură a buletinelor de vot și alte nereguli au constituit o încălcare a dreptului lor la procesul democratic. Care a fost concluzia, ne spune Alla Ceapai.

Curtea de Apel a menţinut decizia instanţei inferioare şi a respins cererea de chemare în judecată a CEC depusă de 140 de cetăţeni din opt state occidentale care nu au putut vota în turul doi pentru că nu le-au ajuns buletine de vot.

Magistraţii de la Curtea de Apel au respins şi alte cereri ale apărării, inclusiv cea de a revoca unul dintre judecătorii care au examinat cazul, Victor Pruteanu, al cărui cerere de demisie a fost aprobată astăzi de CSM.

Avocatul Eduard Digore ne-a mai spus că a fost respinsă şi cererea de a sesiza Curtea Constituțională cu solicitarea de a statua dacă norma prevăzută în Codul Electoral prin care s-a stabilit limita de 3000 de buletine per secție de votare încalcă sau nu Constituţia:

„A fost respinsă şi solicitarea privind sesizarea Curţii Constituţionale. Noi am depus recurs la încheierea instanţei de fond prin care ni s-a respins iniţial şi Curtea de Apel reieşind din faptul că au declarat că se vor pronunţa odată cu fondul, ceea ce era o contradicţie absolută, am fost obligaţi să înaintăm o nouă cerere privind sesizarea Curţii şi a fost respinsă şi ea. Am ridicat şi excepţia de ilegalitate în ce priveşte hotârîrea CEC privind constituirea secţiilor de votare, dar a fost respinsă şi asta. avem trei zile să depunem recurs la Curtea Supremă de justiţie, care va examina admisibilitate şi după aceea deja vedem. Speranţe sunt minime, poate deloc.”

Curtea Supremă ar avea la dispoziţie maxim cinci zile pentru a examina dosarul.

Acesta este singurul proces al cărui finalitate o aşteaptă magistraţii Curţii Constituţionale înainte de a examina legalitatea alegerilor prezidenţiale şi de a valida rezultatele. Procesul de judecată iniţiat de lidera PAS, Maia Sandu, s-a încheiat miercuri, 30 noiembrie. Curtea Supremă de Justiţie a spus că nu e de competenţa acestei să examineze contestaţiile Maiei Sandu împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale care-l dau câștigător pe contracandidatul ei, Igor Dodon. Acesta s-a aratăt nemulţumit marţi că din cauza contestatarilor scrutinului este tergiversată validarea sa în calitate de şef al statului.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG