Linkuri accesibilitate

Evaluarea internațională a elevilor PISA 2015 și învățământul moldovenesc


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

Ministerul Educației a prezentat rezultatele testării din cadrul Programului pentru Evaluarea internațională a elevilor PISA 2015. Este un studiu comparativ al competențelor elevilor de 15 ani, efectuat în 72 de țări, în trei domenii: științe, lectură și matematică. Reprezentanții ministerului spun că această evaluare arată dacă sistemele de învățământ devin mai eficiente și cât de pregătiți sunt elevii pentru a-și continua studiile și pentru viață, în general. Amănunte are Tamara Grejdeanu:

La evaluare au participat 5200 de elevii din 227 de instituții școlare din Republica Moldova. Testul nu este unul tradițional, cu exerciții obișnuite pentru elevii din clasele gimnaziale, ci sunt itemi care îi pun în situații reale, în care li se cere să ia decizii și să aplice competențele dobândite la școală. Directorul Agenției pentru Curriculum și Evaluare, Anatol Topală spune că experții internaționali vor să arate în ce măsură elevii sunt pregătiți de viață la sfârșitul etapei de învățământ obligatoriu. Pentru a găsi soluția problemei tinerii trebuie să aibă un anumit bagaj de cunoștințe, iar faptul că rezultatele din acest an sunt mai bune comparativ cu evaluarea precedentă, din 2010, arată că în sistemul moldovenesc de educație s-au produs schimbări în favoarea calității, susține Anatol Topală:

„Noi avem creșteri la fiecare domeniu. La științe avem 9 puncte per fiecare trei ani creștere, la citire avem 17 puncte și la matematică avem 13 puncte. Punctajul acesta care a crescut nu a fost generat doar de elevii foarte buni, care au devenit și mai buni, dar a fost generat și de elevii foarte slabi care acum posedă cunoștințe suficiente pentru a se integra în societate, acesta este un alt indicator. Moldova, de fiecare dată, este menționată că are această creștere și asta înseamnă că la noi s-a schimbat ceva în sistem care aduce la rezultate mai bune.”

Deși această analiză are alte criterii de apreciere a performanțelor tinerilor, Anatol Topală face o paralelă cu rezultatele obținute de elevi la ultimele sesiuni de bacalaureat. Dacă în 2014 mai puțini de 70 la sută din liceeni susțineau BAC-ul, anul acest procentul este de peste 80 de procente. Anatol Topală crede că filmarea examenelor de bacalaureat a disciplinat elevii și nu doar pe cei din treapta liceală:

„Faptul că examenul de bacalaureat s-a efectuat începând cu 2013 într-o altă manieră, prin care îl susții în cazul în care posezi cunoștințele respective, asta a generat o schimbare de atitudine atât din partea elevilor, cât și din parte profesorilor și a părinților față de studii. Dacă nu era finalul acesta așa cum este făcut, e clar că asta demotiva pe toți și mulți se întrebau ce rost este să învețe dacă examenul nu este corect organizat.”

La această evaluare elevii moldoveni au obținut rezultate comparabile cu ale celor din România, Cipru, Albania, Uruguay și Muntenegru și se poziționează mai jos de media de 500 de puncte a Organizației pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din care fac parte 35 de țări.

Fostul ministrul al educației, Anatol Gremalschi, director de programe în cadrul Institutului de Politici Publice crede că reușita elevilor depinde în cea mai mare parte de nivelul de pregătire al cadrelor didactice și de felul în care reușesc aceștia să se impună în fața elevilor:

„În școală s-a pierdut spiritul de performanță. Să nu uităm că la facultățile de pedagogie vin absolvenții din coada clasamentului, cei cu nota 5. Revenind în școală, ei vor opta pentru performanță? Ei nu au savurat bucuria de a fi în fruntea clasamentului. În consecință, în școală se creează o atmosferă de neglijență a performanței. Cadrele didactice în ochii elevilor trebuie să fie exemple de succes-succes și în domeniul pe care îl profesează și în viață în general.”

O restanță a sistemul moldovenesc de educație, mai spune Anatol Gremalschi este faptul că deși mulți elevi știu să facă calcule ușor conform unor formule, și chiar le memorizează, ulterior nu le pot aplica în practică. În domeniul științe și matematică, în jur de 50 la sută din elevii care au participat au demonstrat că dețin noțiuni elementare suficiente pentru rezolvarea problemelor esențiale de integrare în societate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG