Linkuri accesibilitate

Igor Dodon are un principiu și îl aplică „în unele cazuri”


Președintele ales, Igor Dodon, a declarat că și el a avut motive de nemulțumire când a pierdut alegerile în trecut, dar că nu s-a comportat așa ca Maia Sandu, care nu-l recunoaște drept învingător și-i blochează învestirea prin procese nesfârșite. Dar testul cu Politigraful arată că Dodon le cere oponenților să respecte un principiu pe care el l-a cam încălcat, atunci când a fost în locul lor.

„În 7 ani, am avut 11 campanii electorale. Am avut motive să fiu nemulțumit. S-a luat decizia, a fost respectată, am recunoscut-o, în unele cazuri, am felicitat oponenții și am mers mai departe”, a declarat Dodon la o conferință de presă, astăzi.

El nu a spus când anume și-a recunoscut înfrângerea și și-a felicitat oponenții după alegeri. În câteva din cazurile recente a procedat, însă, cu totul altfel.

La alegerile locale din vara lui 2015, candidata Partidului Socialiștilor la primăria Chișinăului, Zinaida Greceanîi, pierdea în turul doi de scrutin în fața liberalului Dorin Chirtoacă. „Râia liberală care acum se bucură, se bucură prea devreme. De aceea, stimați chișinăuieni, vă promit că vom lupta pentru votul care ni l-ați acordat”, declara atunci Igor Dodon, în calitate de lider al PSRM.

Igor Dodon când a pierdut alegeri, 2011-2015
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

În 2014, după alegerile parlamentare la care socialiștii obținuseră cel mai mare număr de mandate, dar nu destule ca să formeze guvernul, Dodon declara: „Vom fi în opoziție? O să vedeți ce opoziție o să aveți, euro-unioniștilor, pentru că ați fraudat alegerile”.

Iar în 2011, când candidase la funcția de primar al Chișinăului din partea Partidului Comuniștilor, dar pierduse la mustață alegerile în fața lui Chirtoacă, Dodon spunea: „Nu recunoaștem înfrângerea în turul doi al scrutinului electoral, cu atât mai mult că diferența este doar de 1% și cu atât mai mult că au fost înregistrate multiple cazuri de fraudare”.

Testul cu Politigraful arată, așadar, că Igor Dodon le cere astăzi oponenților să respecte un principiu pe care el l-a încălcat în trecut, chiar dacă numai „în unele cazuri”.

Editor: Alexandru Eftode

XS
SM
MD
LG