Linkuri accesibilitate

Microsoft, Facebook, Twitter și Youtube fac front comun împotriva terorismului


Mai multe firme mari din industria IT își propun crearea unei baze de date digitală unică pentru identificarea automată a fișierelor video sau a imaginilor care se dovedesc a fi propagandă teroristă răspîndită prin conturi gestionate de organizații teroriste.

Sally Aldous, purtătoarea de cuvânt a rețelei de socializare Facebook, spune că astfel de postări încalcă regulile de moderare a conținutului acestor companii.

Iar Sinead McSweeney, vicepreședinta pentru politici publice a companiei Twitter, a afirmat că de la începutul lui 2015 mai mult de 360.000 de mii de conturi au fost suspendate pentru că au încălcat regulile ce interzic promovarea violenței și terorismului prin intermediul rețelei Twitter.

„O mare parte din aceste conturi au fost șterse cu mijloace tehnice, inclusiv prin sistemul anti-spam”, a adăugat Sinead McSweeney

Detaliile tehnice ale acestei baze de date digitală unică urmează să fie elaborate, și prima etapă a parteneriatului e programată pentru începutul anului 2017.

Mecanismul va permite ca atunci când elemente de conținut sunt semnalate ca periculoase pe una din rețelele de socializare, rețelele partenere vor fi notificate automat pentru a-l identifica, și eventual șterge.

Rețelele de socializare au devenit în ultima vreme o unealtă pentru recrutarea și ideologizarea susținătorilor organizațiilor teroriste, un exemplu fiind cel al grupării Statul Islamic.

Utilizarea acestei tenologii de către organizațiile teroriste a creat un tip de pericol aparte, reprezentat de așa-numiții „lupi singuratici” din Occident, care acționează violent pe cont propriu în numele unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu, fără contact direct, și fără pregătire ideologică sau antrenament fizic din partea acelei organizații.

Majoritatea rețelelor de socializare nu permit răspîndirea de conținut violent. Twitter nu permite utilizatorilor săi să „promoveze violența sau în general amenințările rasiste, sau legate de etnie, orientare sexuală, gen, identitate de gen, religie sau vârstă”.

În comunicatul lor de presă, Microsoft, Facebook, Twitter și Youtube spun că e posibil ca și alte companii să se alăture demersului lor.

În 2015, 37 de rețele de socializare, între care Facebook, Snapchat, Google, Linkedin, Reddit, Twitter și Yahoo au criticat dur un proiect de lege american care cerea companiilor online să raporteze orice formă de activitate teroristă.

Proiectul de lege fusese inițiat după atacul de la San Bernadino, California, unde Sayed Farook și soția sa au ucis 14 persoane și au rănit alte 21.

Cu puțin timp înainte de atacu, pe pagina de Facebook a soției lui Farook a apărut o postare în care aceasta își exprima susținerea pentru gruparea Statul Islamic și liderul acesteia.

Postarea a fost detectată a doua zi de Facebook și a fost ștearsă împreună cu contul, o măsură fără precedent luată de conducerea acestei rețele de socializare.

XS
SM
MD
LG