Linkuri accesibilitate

Bulgaria se îndreaptă spre alegeri anticipate


Premierul Boiko Borisov anunțîndu-și demisia în Parlament
Premierul Boiko Borisov anunțîndu-și demisia în Parlament

Premierul demisionar Boiko Borisov şi-a anunţat oficial refuzul de a forma un nou guvern.

Premierul demisionar Boiko Borisov şi-a anunţat oficial refuzul de a forma un nou guvern, deschizând astfel calea alegerilor legislative anticipate.

Borisov și-a surprins din nou partenerii din Blocul patriotic și Blocul reformator. După ce inițial a promis sprijinul partidului său GHERB pentru un nou guvern pe mandatul uneia din cele două formațiuni, în finele săptămânii trecute el a cerut președintelui Rosen Plevneliev și celui nou ales Rumen Radev să formeze împreună un guvern interimar care să pregătească alegerile parlamentare anticipate.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00
Link direct

Borisov a returnat fără a gândi nici măcar trei minute mandatul de formare a guvernului. PSB deasemeni a declarat că va proceda la fel. Bulgaria se îndreaptă aproape sigur spre alegeri anticipate, cel mai probabil în finele lunii martie.

În ultimele trei luni ale mandatului său președintele Plevneliev nu poate dizolva Parlamentul. În acest mod sarcina va reveni generalului Radev după data de 22 ianuarie.

În cursul săptămânii, Plevneliev va înmâna mandatul de formare a guvernului Partidului socialist. Președinta partidului, Kornelia Ninova, a declarat deja că va proceda ca și Borisov. Va urma o a treia încercare. Cel mai probabil, Plevneliev va oferi ultima șansa de a salva actualul Parlament Blocului reformator părăsit după alegeri de cea mai mare componenta a sa – „Democrați pentru o Bulgarie puternică”. Șansa de succes este minimă.

În aceste condiții guvernul demisionar își va continua activitatea întrucât constituția interzice dizolvarea parlamentului în ultimele trei luni ale mandatului prezidențial.

GHERB și-a anunțat, între timp, intenția de a iniția reforma electorală în vederea introducerii sistemului uninominal în două ture și 240 de circumscripții în locul celui proporțional. Poziția socialiștilor este neclară, dar unii reprezentanți ai lor au avertizat că nu este timp de schimbări radicale. Pentru partidele mici prezente în actualul Parlament reforma echivalează cu sinuciderea. Îmbrățișând schimbarea radicală a sistemului electoral premierul demisionar încearcă de fapt să recăștige încrederea pierdută a alegătorilor din care o mare parte au votat în cadrul referendumului de la 6 noiembrie în favoarea sistemului uninominal.

Previous Next

XS
SM
MD
LG