Linkuri accesibilitate

Școala de film mobil de la Chișinău pentru persoane cu dizabilități (VIDEO)


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Nouă persoane cu necesități speciale sunt instruite în aceste zile cum să filmeze și să editeze un video cu telefonul mobil, astfel încât prin intermediul unor imagini să arate problemele cu care se confruntă în fiecare zi. Activitatea are loc în cadrul Școlii de film mobil pentru persoane cu dizabilități, organizată de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova. Fiecare participant a schițat propriul scenariu de film. Relatează Tamara Grejdeanu.

Marian Andronache și-a petrecut copilăria și adolescenta la internatul din Orhei. Când a împlinit 17 ani, a fost inclus în serviciul social – Locuința Protejată, pentru persoane adulte cu dizabilități mintale ușoare. Spune că a fost un moment de întorsătură în viața lui, pentru că a înțeles ce înseamnă să fii independent și că ar fi trebuit să meargă la școală, să învețe, lucru care nu s-a întâmplat la internat. De asta, la școală vrea să filmeze povestea sa, istoria unui tânăr care a fost privat de dreptul la educație, zice el. Acum, are a o pasiune pentru rețele de socializare și este sigur că prin intermediul lor, mesajul său filmat se va face auzit:

„Nu am învățat la școală, nici la grădiniță nu am fost. Nu am învățat a citi, nici a scrie bine nu am învățat și acum mă deranjează faptul că nu am studii. Când vreau să mă angajez, îmi cer dovada studiilor, dar eu nu am document că am terminat școala. Și iată acum, dacă o să facem mai multe filmulețe și calitative, vreau să știe și lumea, și funcționarii, că toți copiii cu dizabilități au dreptul să învețe la școală și să aibă studii pentru a se putea angaja în câmpul muncii.”

De la schițarea scenariului, până la montare și promovarea produsului finit, tinerii vor fi ghidați de specialiști în materie de film și de respectare a drepturilor omului. Este o inițiativă inovatoare, spun autorii proiectului, pentru că anume tinerii cu dizabilități vor povesti despre necesitățile lor și ceea ce îi frământă, și chiar ar putea să arate obstacolele cărora trebuie să le facă faţă o persoană cu mobilitate scăzută, atunci când are de mers la medic, să achite facturi sau să facă cumpărături.

La fel, speră o altă participantă, Tamara Andrieș, mesajele video ar putea să spulbere anumite idei preconcepute care există în societate:

„Am o idee, vrem ca să spargem stereotipurile, când ne văd în scaunul rulant, ne dau bani, fără ca să cerem, se apropie lumea de noi și ne dă bani, gândindu-se că noi stăm și cerșim în stradă.”

Europa Liberă: Și ce ai vrea tu să le spui este că?

„Nu-i neapărat să ne dea bani, pur și simplu trebuie să ne susțină și să ne dea oportunități ca să ducem și noi un trai independent în viață.”

Coordonatoare proiectului, Ana Barduc spune că după etapa de instruire, participanții pot deveni promotori constanți ai drepturilor omului, pentru că vor învăța cum să se facă auziți având la dispoziție doar un telefon:

„Ei, dacă-ți vor face canale, video bloguri și vor posta măcar câte un video pe lună, noi vom avea opt canale făcute de persoane cu diverse dizabilități și vom avea o sursă de informație, noi vom ști că există acești oameni, noi vom ști că există acești oameni, noi vom vedea în fiecare zi că ei se confruntă cu probleme, nu-i neapărat cele mai grave, că nu au acces la studii, ei nu au acces la transport, nu pot intra într-o farmacie, deci sunt multe detalii micuțe care ar provoca mișcări mari.”

Participanții la Școala de film și autorii proiectului au certitudinea că exprimarea video a unor nevoi și metehne din societate poate avea un impact mai mare la nivel de înțelegere a problemelor pe care le întâmpină persoanele cu dizabilității, atât din partea societății cât și a factorilor decizionali. Toate lucrările produse în timpul cursului vor fi proiectate la Cinematograful Odeon, pe 8 decembrie, în ultima zi a Festivalului Filmului dedicat Drepturilor Omului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG