Linkuri accesibilitate

Tiraspol: valuta, piața neagă și băncile


©Shutterstock
©Shutterstock

Banca centrală de la Tiraspol anunță printr-un comunicat că măsurile pe care le-a întreprins pentru stabilizarea pieței valutare din regiunea transnistreană, intrată într-o criză profundă încă din primăvară, au început să dea unele rezultate.

Încă din luna martie valuta a dispărut din casele de schimb valutar, dar și de la licitațiile în cadrul cărora agenții economici cumpărau valută pentru achiziția de mărfuri sau materie primă din străinătate. Acest lucru, pe lângă aprofundarea crizei economice, a dus și la înflorirea pieței negre unde valuta putea fi cumpărată în cantități suficiente, dar la un curs care îl depășea cu mult, uneori până la 30-40 la sută, pe cel oficial.

În aceste condiții, în luna august, Banca centrală de la Tiraspol a convocat șefii de bănci comerciale și de schimburi valutare și le-a sugerat să ridice cursul de schimb de la cel oficial – de 11,3 ruble pentru un dolar, la 14-14,5 ruble, instituind astfel un curs comercial.

Măsura a fost dur criticată în special de deputații din Sovietul suprem, care au refuzat să permită o depreciere a rublei transnistrene cu 30 la sută, cerută de Banca centrală. Deputații au spus că această măsură va afecta foarte mult nivelul de viață al populației.

În comunicatul emis joi, Banca centrală de la Tiraspol spune că ridicarea cursului de schimb valutar la 14-14,5 ruble pentru un dolar a readus o parte din operațiunile valutare în câmpul legal, iar populația a început să schimbe tot mai mult valuta la bănci, renunțând la piața neagră. În cel de al treilea semestru al anului volumele de operațiuni valutare legale pe piața banilor lichizi au crescut, în comparație cu semestrul doi, cu aproape 29 la sută. Banca susține că această majorare de schimb valutar nu adus și la o creștere proporțională a prețurilor.

Cu toate acestea, e devreme să se spună că criza de pe piața valutară a fost depășită, atâta timp cât cererea de valută este în continuare mult mai mare decât oferta.

La sfârșitul lunii septembrie cererea de valută străină la licitațiile organizate de Banca centrală a fost de peste 37 milioane dolari, ceea ce însemnă o creștere a cererii de două ori și jumătate timp de 3 luni. Cele mai solicitate valute au fost dolarul american și leul moldovenesc. Însă volumele de valută care intrau în Transnistria nu au permis satisfacerea acestei cereri – timp de 3 luni, în iulie-septembrie, Banca centrală a vândut echivalentul a puțin peste 42 milioane de dolari. Prioritate s-a dat cererilor de la companiile care procurau medicamente.

Banca centrală mai notează că în afara licitațiilor s-au vândut valuta adusă în regiunea transnistreană de companiile Interdnestrcom și Centrala de la Cuciurgan, care au vândut în iulie-septembrie 13,8 milioane dolari.

Printre alte măsuri de stabilizare a pieței valutare, banca centrală de la Tiraspol a stabilit o marjă de profitabilitate maximă la schimbarea valutelor de 5 la sută pentru dolar și de 10 la sută la rubla rusească, leul moldovenesc și hrivna ucraineană. Iar transferurile care vin în regiune nu mai sunt eliberate cetățenilor în valuta în care au fost trimise, ci în ruble transnistrene. Banca centrală prezintă ca pe un avantaj faptul că transferurile sunt achitate în baza cursului comercial și nu cel oficial.

Previous Next

XS
SM
MD
LG