Linkuri accesibilitate

Când Dodon va fi în funcție se va lămuri și cum e cu uzanțele diplomatice între președinți (Hotnews)


Revista presei românești

Klaus Iohannis anunță un moment istoric în relația cu Republica Moldova – este titlul sub care site-ul Stiripesurse.ro prezintă declarația președintelui român Klaus Iohannis după reuniunea de azi a Consiliului Superior de Apărare a Țării, în care s-a adoptat o strategie pe termen mediu privind relația României cu Republica Moldova. O relatare pe aceeași temă publică și Hotnews.ro, care începe cu precizarea că președintele Iohannis a preferat să nu comenteze, marți, o serie de declarații critice la adresa României făcute de președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a cerut recent ratificarea Tratatului de frontieră dintre București și Chișinău. Igor Dodon nu este încă președinte în funcție. Atunci când va fi, se va lămuri și cum este cu uzanțele diplomatice între președinți, a spus șeful statului român.

În „Adevărul”, Iulian Chifu comentează interviul dat de Dodon la Televiziunea Română, primul după comunicarea rezultatului alegerilor. Categoria: ” interviu-preş”, sau, îndulcește tonul ceva mai jos comentatorul, interviu ”călduț”, menit să prezinte publicului din România un Igor Dodon ”cât mai normal”. A renunțat, de pildă, la ruperea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Ar vrea însă să-l renegocieze, ceea ce, de facto, înseamnă să-l ”îngroape”. Uniunea Europeană nu mai are chef de acorduri care să trebuiască ratificate de toate cele 28 de state membre. Va renunța poate și la această idee. Îl cităm pe Chifu: ”Cine-şi imaginează că Republica Moldova funcţionează cu banii ruşi de mâine, după prima vizită a lui Dodon care va fi la Moscova, se înşală”.

În revista „22”, Andreea Pora publică un interviu cu fostul ministru al fondurilor europene, Cristian Ghinea, care a demisionat recent din guvernul tehnocrat de la București pentru a se înscrie pe lista de candidați a Uniunii Salvați România. Declară că se simte foarte bine în acest partid nou care nu acceptă oameni migrați de la alte partide, ci e format din profesioniști în diverse domenii, dornici să schimbe ceva în România. Desigur, prețul de plătit este că nu au experiență politică. Îi susține însă încrederea unei părți tot mai mari din electorat, spune Cristian Ghinea. Și, după datele unui recent sondaj, nu ar fi vorba de o parte a electoratului liberalilor, ci de oameni care, dacă nu apărea USR, n-ar fi ieșit la vot. USR apare aici pe locul doi, după Partidul Social Democrat și înaintea Partidului Național Liberal. E o surpriză, dar invitatul Andreei Pora consideră că starea de frustrare și așteptare a alegătorilor poate explica această creștere. USR este de altfel pe buzele tuturor. La televiziuni e mai ales atacat, dar, spune Ghinea, atacurile le prind bine. Cei care îi critică din perspectiva Sistemului nu au credibilitate, nu sunt percepuți ca politicieni integri.

Pe site-ul ziare.com, Ioana Ene-Dogioiu nu contestă creșterea de popularitate a partidului condus de Nicușor Dan, dar crede că o eventuală cooptare la guvernare nu i-ar fi favorabilă. Nu au destulă experiență. La guvern nu e suficient să fii contra a ceva, trebuie să fii și pentru. Așa că, în opinia jurnalistei, cel mai bun rezultat pentru USR ar fi să intre pe o poziție bună în Parlament și să facă opoziție până la alegerile din 2020.

XS
SM
MD
LG