Linkuri accesibilitate

Accidentul aviatic tragic din Columbia


Emblema clubului de fotbal brazilian Chapecoense
Emblema clubului de fotbal brazilian Chapecoense

Accidentul s-a soldat cu moartea a 76 de oameni din cei 81 aflați la bord.

Majoritatea fotbaliștilor unei promițătoare echipe de fotbal din Brazilia și mulți alți oameni au pierit într-o tragedie aviatică petrecută în Columbia, unde urma să aibă loc meciul-tur din finala Cupei Sudamericane la fotbal.

Prăbușirea unui avion de pasageri în Columbia s-a soldat cu moartea a 76 de oameni din cei 81 câți se aflau la bord, a spus marți dimineață poliția. În avionul plecat din Brazilia, cu escală în Bolivia, se aflau și jucătorii, conducerea și personalul auxiliar al echipei braziliene de fotbal de primă divizie Chapecoense, care urma să joace miercuri la Medellin meciul-tur al finalei Cupei Sud-americane, echivalentul Ligii Europa, cu formația locală Atletico Nacional.

Autoritățile spun că au găsit șase supraviețuitori. Printre cei salvați în zona muntoasă din estul Columbiei, la 30 km de Medellin, se numără patru jucători: Alan Ruschel, Danilo, Jakson Follman și Helio Hermito Zampier Neto.

Au mai fost salvați stewardesa boliviană Ximena Suarez și medicul fizioterapeut al echipei de fotbal, Rafael Correa Gobbato. Toți sunt internați în spitale din regiune, unii trecând prin operații chirurgicale complicate.

În avion se aflau și 21 de jurnaliști sportivi de frunte din Brazilia. Prăbușirea aeronavei de fabricație britanică de tip Avro 146-RJ85 luni înainte de miezul nopții, ora locală, a avut loc în condiții de ploaie abundentă, care a împiedicat apoi operațiunile de salvare, forțând suspendarea lor temporară.

Nu există deocamdată informații oficiale despre cauzele tragediei. Presa a spus că echipajul ar fi semnalat probleme electrice sau că avionul ar fi rămas fără combustibil, dar aceste ipoteze nu au fost confirmate.

Avionul intrat în serviciu în 1999 făcea parte din 2013 din flotila companiei boliviene private LAMIA. Clubul de fotbal Chapecoense, dintr-un mic oraș din sudul Braziliei, se afla într-o „sezon de vis”, reușind să ajungă în premieră, la puțin timp de la promovarea în prima competiție internă, în finala unei competiții de club continentale, după ce învinsese în semifinală echipa argentiniană cu palmares mult mai bogat San Lorenzo.

Federația Sud-americană de fotbal a suspendat toate competițiile în urma tragediei. Autoritățile columbiene au lansat o investigație. Președintele Braziliei, Michel Temer, s-a declarat îndurerat de tragedie. Într-o declarație de presă, el a spus că ministerul de externe și aviația militară braziliană fac eforturi de a ajuta rudele victimelor tragediei.

Agențiile de presă scriu că prăbușirea avionului readuce în memorie dezastrul aviatic de la München, din 1958, în care au murit 23 de oameni, inclusiv opt jucători ai echipei Manchester United, jurnaliști și membri ai conducerii clubului englez.

XS
SM
MD
LG