Linkuri accesibilitate

Reacții în Statele Unite la moartea lui Fidel Castro


Omagii la Havana
Omagii la Havana

Nici președintele Statelor Unite, Barack Obama, nici vice-președintele Joe Biden nu vor participa la serviciile funerare pentru fostul lider al Cubei.

Reactii diverse in Statele Unite dupa moartea lui Fidel Castro? La ce nivel va fi prezenta americana la funeralii? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Josh Earnest, a spus ca nici presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si nici vice-presedintele Joe Biden nu vor participa la serviciile funerare pentru Fidel Castro. El nu a dorit sa spuna mai mult despre nivelul de reprezentare, refuzind sa precizeze daca secretarul de stat John Kerry se va deplasa in Cuba pentru aceasta ocazie. „Nu vreau să vă las sa credeti ca secretarul de stat ia in considerare participarea la funeralii” - a spus purtatorul de cuvint, continuind: „Ceea ce vreau sa stiti este ca vom face un anunt cu privire la aceasta chestiune, cind vom avea o decizie cu privire la delegatie”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

Republicani din Congres il critica pe Obama pentru ceea ce considera a fi o reactie mult prea timida la moartea unui dictator. Deputata Ileana Ros-Lehtinen, care s-a nascut la Havana si a emigrat la o virsta frageda in Statele Unite, a spus ca reactia lui Obama si altor lideri internationali ii provoaca un rau fizic si a adaugat „Sper ca președintele Obama sa nu se trimita pe sine sau sa trimita o delegatie la funeraliile acestui tiran”.

La rindul sau, un alt membru al Congresului, de origine cubaneza, senatorul Marco Rubio a spus ca a trimite o oficialitate americana la funeralii inseamna participarea la înmormintarea unui om, care a ordonat executarea unor americani. El a adaugat: „Sper sa nu trimita pe nimeni la funeralii, pentru ca chiar daca ne-am propune o deschidere fata de Cuba, nu exista nici un motiv sa incepem cu mostenirea de anti-americanism a lui Fidel Castro, de omoruri, de încarcerari, de exil. Asta este mostenirea acestui om”.

Intre timp, in contextul politicii de imbunatatire a relatiilor, primul avion de pasageri american a zburat in Cuba ieri, pentru prima data de la inceputul anilor '60. Un pas in directia deschiderii, numai că presedintele ales Donald Trump s-a facut ecoul cubanezilor americani care au celabrat moartea lui Castro, la Miami, scriind, asa cum obisnuieste, pe Twitter, ca va pune deschiderea lui Obama față de Cuba in revers, daca regimul de la Havana nu isi schimba politica fata de populatia insulei.

XS
SM
MD
LG