Linkuri accesibilitate

Ce se întîmplă cu numirea secretarului de stat american?


Coresponența zilei de la Washington.

Situația se menține confuza. Pentru prima dată, însăși echipa președintelui ales Donald Trump pare divizată, o premieră în actuala tranzitie, pentru că divergențele sînt exprimate public.

Mark Landler de la „New York Times” crede că disputa nu face decît să anunțe competiția viitoare, pentru atentia lui Trump și influența asupra presedintiei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00
Link direct


Conform știrilor din presă, fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani, unul dintre cei mai fideli sustinatori ai lui Trump in campanie, i-a spus acestuia că postul de secretar de stat e singurul de care e interesat.

Dar după exprimarea acestui de interes, în presă au aparut articole cu privire la conflicte de interes, tinind cont de afacerile din strainatate ale primarului. Și numirea a intirziat.

Apoi, Donald Trump s-a intilnit cu unul dintre cei mai acizi critici din campanie, fostul guvernator si candidat prezidential republican Mitt Romney. Și au urmat zvonuri ca acesta este favoritul pentru a deveni seful diplomatiei americane. Dar si aceasta numire a intirziat, si pe durata weekend-ului opozitia a inceput sa se acumuleze.

Șefa de campanie a omului de afaceri Kellyanne Conway a comunicat pe twitter ca primeste o multime de mesaje de la sustinatori ai lui Trump, care nu sint de acord cu numirea lui Romney, dupa ceea ce acesta a spus despre Trump in campanie.

Or asta e neobisnuit pentru ca niciodata pina acum Kellyanne Conway nu a comunicat public opinii personale, intotdeauna pina acum ea lasind decizia presedintelui ales.

De ce o face? Poate pentru ca doar asa crede ca poate deraia numirea lui Romney sau pentru a capta atentia lui Trump, un stiut consumator de social media. Fireste ca Donald Trump poate agrea confruntarea, tinind cont de trecutul sau legat de Reality TV, dar imaginea unei campanii dezbinate nu-i poate suride.

Kellyanne Conway a mai scris ca atunci cind au fost secretari de stat, Henry Kissinger si George Shultz au calatorit mai putin si s-au consultat cu presedintele mai mult. Si au fost loiali.

„Bune criterii de alegere” - a conchis Conway.

XS
SM
MD
LG