Linkuri accesibilitate

Moldova își continuă „parcursul european”, asigură premierul Filip la Bruxelles (Video)


O strîngere de mînă la Bruxelles cu Jean-Claude Juncker
O strîngere de mînă la Bruxelles cu Jean-Claude Juncker

Pincipala promisiune: angajamentul coaliției guvernamentale în direcția integrării europene este ireversibil.

Uniunea Europeană încă așteaptă să vadă rezultatele luptei împotriva corupției în Moldova și depolitizarea instituțiilor statului si ale justiției, a spus Comisarul european responsabil cu extinderea Johannes Hahn după întâlnirea sa astăzi cu premierul Pavel Filip.

Pavel Filip și comisarul european Johannes Hahn
Pavel Filip și comisarul european Johannes Hahn

Moldova este recunoscătoare Uniunii Europene pentru ajutorul adus în vederea conectării la rețelele europene pentru transportarea resurselor de gaz și de electricitate a anunțat astăzi la Bruxelles, Pavel Filip.

În prima sa vizită la Bruxelles de după victoria lui Igor Dodon în alegeri, Filip i-a asigurat pe oficialii UE că Moldova va continua „parcursul european”, „țara având o majoritate parlamentară dedicată interesului național și promisiunilor asumate”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct



Dacă anul 2016 a fost anul stabilizării Moldovei, a spus Filip, anul 2017 va fi anul modernizării țării. Angajamentul coaliției guvernamentale în direcția integrării europene este ireversibil, a ținut el să precizeze.

La întîlnirea cu Valdis Dombrovskis
La întîlnirea cu Valdis Dombrovskis

In afară de Johannes Hahn, Filip s-a mai întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu cel al Consiliului European, Donald Tusk, cu Comisarul responsabil pentru pentru moneda euro și dialogul social, Valdis Dombrovskis, și cu cel pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, și cel responsabil cu extinderea UE, Johannes Hahn.

Declarația premierului Pavel Filip la Bruxelles
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:18 0:00



Dombrovskis a spus că Uniunea Europeană este gata să ofere un nou sprijin financiar Republicii Moldova. Ultima dată, Moldova a beneficiat de sprijin macrofinanciar între 2010-2012, că urmare a crizei financiare.

Filip a prezentat progresele în materie de reforme ale Moldovei și rezultatele obținute în implementarea Acordului de Asociere și prioritățile Guvernului Republicii Moldova pentru perioada următoare.

La conferința de presă de la Bruxelles
La conferința de presă de la Bruxelles

A fost menţionată importanţa adoptării în lectură finală a noii legi a energiei. În acest context, Pavel Filip a subliniat că prioritatea de bază pentru Republica Moldova rămâne dezvoltarea proiectelor de interconectare. Pe partea de gaz natural a fost reiterată importanţa extinderii gazoductului Iaşi-Ungheni către Chişinău.

Comisarul european responsabil cu extinderea, Johannes Hahn, a recunoscut, într-o conferință de presă cu Filip, că în trecut UE nu a reușit să sprijine Moldova în așa fel încât populația să vadă rezultate concrete și să devină mai pro-europeană. In sfârșit, în legătură cu contestarea rezultatului alegerilor prezidențiale, Johannes Hahn a ținut să precizeze că UE va respecta verdictul Curții Constituționale, oricare va fi acela.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG