Linkuri accesibilitate

Pe Igor Dodon îl trădează greșelile trecutului (Ziarul Național)


Revista presei matinale

Nicolae Negru îl compară într-un editorial din „Ziarul Naţional pe comunistul Vladimir Voronin cu socialistul Igor Dodon. Ambii au câștigat primele alegeri pe valul unui reflux antidemocratic, antioccidental și prorus, după ce partidele aflate la guvernare sub steagul democrației și integrării europene au dezamăgit enorm și au compromis „principiile și valorile” cu care au acces la putere. „Există și o altă asemănare între Voronin și discipolul său trădător care a părăsit partidul și a reușit, în câțiva ani, să-l marginalizeze pe scena politică, atrăgând după sine majoritatea alegătorilor PCRM”, continuă Negru şi aceasta ar fi că ambii nu s-au scumpit la promisiuni radicale, generoase, stimulând imaginația și așteptările dezamăgiților, provocând sentimentul de revanșă al nostalgicilor.

Dodon însă i se pare autorului atât de riguros în proputinismul și românofobia sa, încât ajunge să pară fanatic şi diabolic. Ceea ce l-ar trăda, la părerea lui Negru, sunt greșelile trecutului. Faptul că a facilitat niște privatizări și scheme frauduloase, că a primit un salariu de la Institutul de Economie, fără să lucreze acolo, că și-a cumpărat o casă luxoasă, că merge la odihnă în regiuni depărtate de Rusia. Lui Nicolae Negru i se pare ciudat că presei ruse îi scapă textele publicate de Wikileaks, în care Dodon se arată disponibil să țină cont de sugestiile ambasadorului american în chestiuni ce țin de viitorul Republicii Moldova, informația privind promisiunea sa făcută la o întâlnire cu ambasadorii occidentali în privința menținerii cursului european, dar și asigurările lui Plahotniuc că nimic nu se va schimba după alegerile prezidențiale… Dacă s-ar lua în calcul toate acestea, se declară convins autorul, chipul nou alesului președinte nu mai pare atât de clar conturat ca în campania electorală.

Despre audierile parlamentare despre miliardul de dolari furat din sistemul bancar al Republicii Moldova, Vitalie Călugăreanu scrie într-o corespondenţă pentru DW că procurorii ar ameninţa în taină politicienii implicaţi. Dezbaterile i s-au părut autorului neconsistente până în momentul în care procurorul general interimar, Eduard Harunjen, a denunțat faptul că mai multe persoane prezente la dezbateri, în sala de ședințe a Parlamentului, ar fi încercat să obstrucționeze ancheta în dosarul „jaful secolului”, pentru că, spune el, „îi vizează în cel mai direct mod”. El nu a dat nume, dar a spus că ar putea cere în timpul apropiat Parlamentului ridicarea imunității unor parlamentari: „Acesta va fi subiectul altor ședințe de Parlament - atunci când va fi ceva probat”, a precizat Harunjen. De asemenea, procurorul a confirmat că FBI a pornit investigații proprii după furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești: „Guvernul SUA are competența de a investiga, în afara teritoriului său, toate tranzacțiile dubioase cu dolari. Am făcut comisie rogatorie cu FBI și am descris datele pe care le deținem. FBI s-a informat și a pornit investigații proprii”,este citat procurorul general interimar al Republicii Moldova.

„Ziarul de garda” a observat un alt detaliu în cadrul aceloraşi audieri, faptul că liberalul Mihai Ghimpu i-a cerut lui Harunjen (Procurorul genral interimar) să-l tragă la răspundere pe fostul guvernator BNM, Dorin Drăguțanu (pe care îl apăra spunând că ar fi făcut tot ce-i stătea în puteri), în cazul în care el este implicat în furtul miliardului. „Domnule Procuror General, vă rog să investigați dacă Dorin Drăguțan este implicat în furtul miliardului, și dacă este vinovat, vă rog să-i puneți cătușele și să poarte răspundere. El nu-mi este nepot, este o manipulare în presă, și eu nu apăr pe nimeni și nu vreau să port răspundere pentru nimeni”, a menționat Ghimpu.

„Ziarul de garda” a încercat să afle cine stă în spatele numelui „Ghena” din interceptările telefonice publicate de CNA în dosarul licitațiilor trucate privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. Şi a aflat că este Ghenadie Nicorici, administratorul firmei „Cordacom” care livra produse alimentare în instituțiile de învățământ și nu doar. Publicaţia mai scrie că pe pagina oficială a Ministerului Finanțelor R. Molodova, la rubrica Achiziții Publice, pot fi văzute o serie de tranzacții încheiate cu această companie, începând cu anul 2011 până în prezent, în valoare totală de 35 mln de lei. Cele mai multe contracte au fost încheiate cu DETS Buiucani, DETS Râșcani și Internatul Psihoneurologic Cocieri Dubăsari. Totodată, printre cei care au încheiat contracte cu această companie sunt și Institutul Mamei și Copilului, IMSP Spitalul Clinic Republican pentru Copii Em. Cotaga.

Agenţia IPN citează câteva declaraţii făcute sâmbătă la Chişinău, unde s-a aflat într-o escală electorală, a liderului Partidului Mişcarea Populară din România, Traian Băsescu. „Vom înfiinţa în România Ministerul Unificării, care va coordona implicarea tuturor instituţiilor statului în apropierea actului unirii”, a spus fostul lider de la Cotroceni. Unirea celor două state trebuie să se producă pe cale politică, conform Tratatului de la Helsinki, crede el. Traian Băsescu a mai promis să încerce să anuleze taxele pentru dobândirerea cetăţeniei române. În aluziile vizându-l pe Igor Dodon, preşedintele ales al Republicii Moldova, Băsescu a spus: „Mi-a plăcut să aud că Igor Dodon şi-a mai potolit elanul privind Uniunea Vamală şi a spus că va consulta poporul”.

Deschide.md citează o declaraţie a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care, într-un interviu pentru Euronews, a încurajat un dialog de pe poziţii egale a UE cu Rusia şi a contrazis, astfel, o declaraţie mai veche a preşedintelui american, Barack Obama. „Fără Rusia nu putem vorbi despre o arhitectură de securitate în Europa. Trebuie spus acest lucru. Eu aş vrea să discutăm cu Rusia de la egal la egal pentru că Rusia nu este doar o putere regională aşa cum a spus preşedintele Obama. Aceea a fost o gravă eroare de apreciere”, a spus președintele Comisiei Europene.

Tot Deschide.md scrie că președintele ales, Igor Dodon, va pleca la Moscova într-o vizită neoficială. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon pe pagina sa de facebook. „Pentru a evita speculațiile. Plec la Moscova în vizita privata împreună cu soția (în ospeție, un eveniment de familie)”, scrie Dodon.

În același context, Igor Dodon a menționat că o vizită oficială o va întreprinde la Moscova, după ce va fi investit în funcția de președinte al Republcii Moldova.

De asemenea, presa citează pe larg o declaraţie lansată de membrii grupului de inițiativă, responsabili de procesul de judecată în care cetățenii Republicii Moldova din diasporă se judecă cu Statul Republica Moldova. În declarație se menționează că această cauză este importantă atât pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate, cât și cei care se află pe teritoriul țării. Ea reprezintă o acțiune cetățenească de reclamare a dreptului la vot. „La 21 noiembrie 2016, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, un grup de cetățeni care se află peste hotarele țării a atacat în judecată Guvernul și Comisia Electorală Centrală pentru că la turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie 2016 le-a fost lezat dreptul la vot. Acești cetățeni nu și-au putut exercita dreptul de vot din cauza organizării proaste a alegerilor și epuizării buletinelor de vot. Declaraţia subliniază că în instanța de judecată este discutată doar încălcarea dreptului individual la vot, indiferent de opțiunea politică. „În această cauză nu se examinează vreo chestiune legată de partide ori interesele concurenților electorali. În acest moment istoric, solicităm susținerea tuturor cetățenilor din țară și de peste hotare și a întregii societăți civile din Moldova”, se mai arată în declaraţia grupului de iniţiativă.

XS
SM
MD
LG