Linkuri accesibilitate

Bătălii bugetare la Tiraspol înainte de alegeri


Sovietul suprem al regiunii transnistrene a adoptat joi proiectul de buget pentru anul 2017 în prima lectură și a decis să nu-l examineze în lectura a doua până în momentul în care „nu va fi mărită transparența financiară”.

Președintele comitetului parlamentar pentru politică economică, Alexandr Martînov, a motivat această decizie printr-o „insuficientă transparență a finanțelor publice”, ceea ce, împreună cu un deficit bugetar considerabil, complică lucrul asupra bugetului pentru 2017. Deputatul Andrei Safonov a propus ca bugetul să nu fie adoptat până după alegeri, pentru a putea fi perfecționat „împreună cu un alt președinte, cu un alt guvern”.

Responsabilul de dezvoltarea economică din executivul de la Tiraspol, Dmitri Boltrușko, nu a fost de acord cu această abordare, amintindu-le deputaților că au acces la toate informațiile, inclusiv la cele cu parafa „Secret” și a spus că este neconstructiv ca adoptarea bugetului să fie pusă în legătură cu chestiuni politice.

Potrivit proiectului, veniturile bugetului consolidat sunt de 2 miliarde 377 milioane ruble transnistrene (în jur de 210 milioane dolari, la un curs de 11,3 ruble pentru un dolar), iar cheltuielile – de 4 miliarde 740 milioane ruble (419 milioane dolari), cu un deficit de 1miliard 472 milioane ruble (130 milioane dolari), sau de 36 la sută.

Proiectul prevede că deficitul bugetului consolidat la capitolele sociale care nu va avea surse de acoperire se va ridica la 644 milioane ruble (57 milioane dolari). Acesta ar urma să fie acoperit fie din contul asistenței financiare a Federaţiei Ruse, fie din contul unor credite pentru acoperirea diferențelor de casă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG