Linkuri accesibilitate

Sindicatul polițiștilor și militarilor protestează față de mutarea pensiilor lor la CNAS


Sindicatul angajaților din instituțiile de forţă a amenințat cu proteste fată de o reformă a sistemului lor de pensii aprobată marți de guvern. Hotărârea guvernului descrisă ca un prim pas dintr-o reformă mai amplă prevede că pensiile acestor categorii – de la polițiști la agenți de informații la militari – nu vor mai fi gestionate de instituțiile respective, ci vor trece în gestiunea Casei Naționale de Asigurări Sociale, care se ocupă de pensiile tuturor. De ce se consideră lezați apărătorii angajaților din structurile de forţă?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct

Lideri ai sindicatului angajaților din organele de forţă se plâng că opinia lor a fost ignorată, iar Guvernul a adoptat proiectul de lege ce prevede uniformizarea, calcularea și achitarea pensiilor de către Casă Naţională de Asigurări Sociale, fără a lua în calcul obiecțiile lor.

În consecință, spun ei, măsurile promovate de Guvern ar putea afecta chiar securitatea naţională, și ar crea un risc de expunere publică a foștilor colaboratori din poliție, armată dar și alte structuri odată cu trecerea dosarelor acestora în responsabilitatea CNAS. Aceeași soartă ar avea și dosarele care se află sub protecția clasificării drept „secret de stat” pentru perioade de 25 sau 50 de ani.

Președintele Federației Sindicale „SINDILEX”, Mihail Lascu, susține că dacă se insistă cu actualul proiect și în continuare, ei vor organiza proteste ale angajaților instituțiilor de forţă.

„Prim-ministrul a fost dezinformat de grupul de lucru. Este un pericol expus de mai mulți funcționari, și suntem dispuși să participăm la negocieri care vor demara în continuare. O să facem un apel către deputați să fim susținuți în acest dezacord”.

Totodată, aceștia menţionează că mai mulți angajați ai structurilor de forţă sunt pe cale de a se pensiona imediat, pentru că pensiile lor să nu fie calculate după metode noi.

„Este o elită îngrijorată. Sunt cu riscul de a rămânea fără pensia la 25 de ani de activitate. Putem constată din avizele propuse, că sunt câteva mii din MAI și câteva sute din Ministerul Apărării care vor să plece imediat”

Autorităţile spun că temerile formulate de sindicatul condus de Lașco nu au temei

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, argumenta că proiectul la care fac referinţă sindicaliștii, nu se referă la contribuții, ci mai degrabă doar la crearea unei structuri unice, cu o bază de date comună de gestionare și, mai mult decât atât, această măsură, dimpotrivă, ar contribui la securizarea sistemelor informaționale. Oficialul preciză că în prezent, instituțiile de forţă operează în bază unor sisteme informaționale învechite ce ar data încă de la începutul anilor 90:

„Avem un sistem securizat, cu toate măsurile dezvoltate deja pentru că acest secret de stat să fie pană la urmă respectat, dar știind în schimb foarte bine cine sunt beneficiarii de pensii, care sunt modalităţile care se aplică, care sunt resursele financiare și pentru ce fel de beneficiari sunt folosite.”

În nota de argumentare a proiectului adoptat de Guvern, se face referință la un audit al Curții de conturi, care depistase mai multe norme legale, condiții și criterii care ar lăsa loc de interpretări.

Mai precis, printre problemele găsite de organul de audit la sistemului de pensii erau și absența unei structuri unice la nivel central, o lipsă de conlucrare între organele de asigurare cu pensii, și lipsa unei abordări comune privind procesul de automatizare și prelucrare a datelor în sistemele informaționale.

„Această situație determină lipsa unei informații sistematizate privind cheltuielile reale ale tuturor categoriilor de pensii, numărul efectiv de pensionari în Republica Moldova, precum și alți indicatori relevanți”, se menționa în nota informativă a proiectului.

Anterior, Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu spunea că reforma sistemului de pensii este una din măsurile pentru care autoritățile și-au luat angajamentul de îndeplinire, în urma semnării acordului de împrumut cu FMI.

XS
SM
MD
LG