Linkuri accesibilitate

Audieri în Parlament pe tema miliardelor furate din sistemul bancar


Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea: chiar și compania internațională Kroll a fost surprinsă de cât de bine a fost organizat furtul.

Potrivit BNM, investigația companiei internaționale Kroll a identificat infracțiuni de delapidare în valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Compania Kroll a trimis al treilea său raport din care reiese că urmărirea acestor bani până la destinația finală este în curs de desfășurare.

Vorbind vineri în Parlament, guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, a declarat că „ în jur de 2,9 miliarde au plecat în Letonia”. Referindu-se la informațiile furnizate de compania internațională de investigație Kroll, Cioclea a mai declarat că s-au folosit și două bănci din Rusia, pe care nu a vrut să le identifice, pentru tranzacții dubioase.

Chiar și compania internațională Kroll a fost surprinsă de cât de bine a fost organizat furtul, a mai declarat guvernatorul Băncii Naționale.

Sergiu Cioclea
Sergiu Cioclea

Sergiu Cioclea a mai declarat că R. Moldova are doar cu Estonia și Letonia un acord de cooperare, cu Rusia este pe care le a fi semnat, cu Ciprul se negociază.

Sergiu Cioclea a mai declarat că o parte din bani pare să fie în conturi legate de persoane din Moldova – dar nu pot fi identificate pentru moment.

Referitor la procesul de lichidare a celor 3 bănci, Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, care au primit un credit de 14,1 miliarde de lei din partea Băncii Naționale, Sergiu Cioclea a declarat că în jur de „900 de milioane de lei au fost deja recuperate. Credem că mai putem recupera 650 de milioane de lei din cele trei bănci. Mare parte din active sunt însă în procese civile”. Mai mult, el a declarat că multe active ale băncilor erau de la bun început supraevaluate.

Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, a declarat că săptămâna viitoare vine în R.Moldova o delegație FMI cu care se va discuta și despre un audit la Banca Națională făcut de o firmă străină.

Eduard Harujen
Eduard Harujen

Pe de altă parte, procurorul general interimar Eduard Harujen a declarat că s-ar putea iniția și proceduri juridice în Statele Unite legate de „furtul miliardului”. Motivul este că tranzacțiile dubioase s-au făcut în dolari americani, iar America are dreptul de a începe investigații proprii, a precizat Harujen.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG