Linkuri accesibilitate

Fostul demnitar din perioada guvernării comuniste este bănuit de furt de terenuri

Judecătoria Buiucani a emis mandate de arest pe 30 de zile pentru câțiva foști și actuali demnitari acuzați de furtul a 30 de hectare de teren din proprietatea Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău. Este una dintr-o serie de anchete anunțate zilele acestea de procurorii și ofițerii anticorupție. Dar printre cei arestați în acest caz se numără și un nume sonor – fostul ministru al Justiției din guvernarea comunistă, Ion Morei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Administrația Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chișinău și apropiați ai acesteia au fost de mai multe ori în epicentrul unor scandaluri financiare, de la salarii fictive, tentative de înstrăinare a bunurilor instituției până la datorii imense. Într-un raport al CNA din 2015, datoriile colegiului erau estimate la peste 40 de milioane de lei. Presa a scris anterior și despre lupta unor partide politice pentru funcțiile de conducere ale instituției.

Între timp, singura pace posibilă părea să fie oferită de reorganizarea instituției , idee pusă în practică în vara lui 2016.

Totuși, procesul de reorganizare presupunea anumite riscuri. „Sub pretextul consolidării întreprinderii, unele bunuri ar putea fi înstrăinate”, atenționa CNA în raportul prezentat in anul 2015. Guvernul a nesocotit însă de recomandările experților de la Anticorupție, asumându-și riscul semnalat fără să ia însă măsuri suplimentare de protecție. Ministrul Agriculturii, Eduard Grama, a declarat pentru Europa Liberă că „reorganizarea instituției nu a influențat asupra proprietăților statului”. În raportul din 2015, CNA susținea însă că anumite prevederi din proiectul de reorganizare lasă loc de manevre, ceea ce a stârnit „presupuneri că există interese pentru a deposeta colegiul de anumite bunuri”.

Astfel, mai spun procurorii, de la începutul acestui an, un grup de persoane ar fi încercat înstrăinarea, pe căi ilegale, a unui teren de 30 de hectare din proprietatea întreprinderii de stat, valoarea căruia este estimată de specialiști la câteva milioane de euro.

Primul pas, spun oamenii legii, a fost mituirea unor factori de decizie de la Ministerul Agriculturii. Ei, la rândul lor, ar fi asigurat învestirea în funcții cheie a unor persoane convenabile la Colegiul de Viticultură şi Vinificaţie, și care ar fi exclus o eventuală rezistență din partea instituției în ceea ce privește cedarea terenului.

Rolul fostului ministru al Justiției Ion Morei era de a mitui funcționarii, pentru a obține decizii în favoarea cedării terenurilor, spune șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Potrivit lui, grupul bănuiților este constituit din oameni de afaceri, foști dar și actuali funcționari din cadrul ministerelor Agriculturii și Afacerilor Interne:

„Apar ca ciupercile după ploaie, se taie una și ies altele.”

Europa Liberă: Înțelegem că lupta pentru acest teren se dă de mulți ani.

„Și probabil se va da și în continuare.”

Procurorii au afirmat într-o conferință de presă că cei suspectați voiau să mituiască și consilierii locali din Stăuceni, localitate în care se află colegiul, asta pentru a putea schimba destinația terenului, ca să facă posibilă parcelarea și comercializarea ulterioară a acestuia. Secretarul consiliului local al comunei Stăuceni, Natalia Turturică, neagă însă orice implicare a autorităților locale:

„Am auzit și eu, dar vă spun că nu avem nici o tangență, absolut nici o tangență. Dacă vor fi audiați cineva dintre consilieri, o să dăm explicații că chiar nu avem nici o tangență.”

Directorul Centrului de Excelență din cadrul colegiului, Lazăr Chirică, n-a vrut să ofere prea multe detalii, spunând că nu știe nimic despre înstrăinarea terenurilor.

În prezent, sunt două dosare penale în care sunt vizați foști angajați ai colegiului, funcționari publici dar și oameni de afaceri, bănuiți că ar fi vrut să se îmbogățească de pe urma bunurilor publice din cadrul întreprinderii. În total, este vorba de 16 persoane, dintre care un fost ministru al justiției, dar și un ex-viceministru al Agriculturii.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG