Linkuri accesibilitate

Incendiile din Israel: cauze naturale și „rațiuni politice”


Incendiile în zona orașului Haifa
Incendiile în zona orașului Haifa

Situația în zonele afectate de incendii era vineri dimineață „sub control”, deși în mai multe regiuni sunt încă active 14 focare mai mici.

În vreme ce Europa se pregătește să facă față gerului și zăpezii, Israelul luptă de câteva zile cu incendiile de pădure, care au făcut necesară evacuarea a zeci de mii de persoane, făcând să apară și suspiciuni de terorism.

Autoritățile din Israel au anunțat vineri dimineață că situația în zonele afectate de incendii este „sub control”, deși în mai multe regiuni sunt încă active 14 focare mai mici. Purtătorul de cuvânt al poliției israeliene, Micky Rosenfeld, a spus că peste noapte a fost necesară evacuarea mai multor localități mici din apropierea Ierusalimului.

Joi seară, situația cea mai critică s-a înregistrat în al treilea oraș ca mărime din Israel, portul Haifa, unde zeci de mii de oameni au fost evacuați. Nu s-au înregistrat victime, dar zeci de oameni au fost internați în spital din cauza intoxicării cu fum. Joi spre seară pompierii din Haifa au anunțat că situația se află sub control, iar dimineață poliția a spus că are indicii că incendiul a fost provocat deliberat.

Seria de incendii a făcut necesară mobilizarea a sute de rezerviști de armată, chemați, într-o situația mai rar întâlnită în Israel, să ajute poliția și pompierii. De asemenea, autoritățile israeliene au acceptat ajutor extern, mai ales sub formă de avioane pentru stingerea incendiilor, din țări ca Rusia, Franța, Cipru și Turcia.

Persoane în vîrstă evacuate de la Haifa
Persoane în vîrstă evacuate de la Haifa

Poliția a spus că incendiile au izbucnit marți dimineață la Neve Shalom, o așezare de lângă Ierusalim unde trăiesc alături evrei și arabi. Noi incendii au izbucnit apoi în alte sate de lângă Ierusalim, dar și în nordul Israelului, la Zichron Yaakov.

Vineri dimineață „Jerusalem Post” scria în ediția pe net că un incendiu afectează și o zonă din sud, lângă Kiryat Gat.

În total au fost distruse cam 750 de hectare de pădure.

Poliția israeliană a spus vineri că a arestat încă cinci persoane sub suspiciunea de a fi pornit intenționat incendiile, răspândite rapid din cauza vremii uscate și vântoase.

Aflat joi în vizită la Haifa, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a spus că dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții de provocarea incendiilor vor fi pedepsiți sever, și a adăugat că nu exclude ipoteza unor acte teroriste.

Associated Press scrie că Netanyahu nu a dat detalii despre identitatea sau motivele suspecților, dar de obicei când vorbesc de terorism oficialii israelieni au în minte activități extremiste arabe sau palestiniene.

De peste un an, Israelul este ținta unor atacuri palestiniene mărunte, mai ales înjunghieri, care s-au mai rărit în ultima vreme, fără să dispară însă cu totul.

Joi, ministrul israelian al securității publice, Gilad Erdan, a declarat la televiziune că au fost arestate opt persoane și că autoritățile au găsit „materiale inflamabile și lichide vărsate în anumite zone”. Ministrul a mai spus că jumătate din incendiile din ultimele zile ar fi fost provocate deliberat.

Presa israeliană a scris că serviciul intern de securitate, Shin Beit, ajută la căutarea vinovaților pentru ceea ce ministrul securității numea în apariția lui televizată „o nouă formă de teroare”.

Adresând-se joi reporterilor, șeful poliției israeliene, Roni Alsheich a spus și el că aceia care pornesc incendiile „nu o fac numai din piromanie” ci „din rațiuni politice”.

Ayman Odeh, șeful unui bloc de partide arabe din Parlamentul israelian, de loc din Haifa, a făcut joi un apel la toți israelienii să se unească în această nouă situație dificilă, spunând că „oricine ar fi pornit incendiile, face rău tuturor, arabi și evrei”.

Iar autoritățile palestiniene au oferit sprijin Israelului în lupta cu incendiile, așa cum au mai făcut-o, într-o ocazie asemănătoare, în 2010. Incendiile de atunci, cele mai devastatoare din istoria Israelului, au ucis 42 de oameni.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG