Linkuri accesibilitate

Suspiciuni în Statele Unite pe tema numărătorii voturilor prin sistemele electronice


Cei mai mulți analiști sînt sceptici că pirateria cibernetică ar fi putut influența rezultatul alegerilor.

Un grup de experti in cibernetica au sfatuit echipa de campanie a lui Hillary Clinton sa ceara renumararea voturilor in anumite state cheie. Pe ce considerente? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Experti in rețele informatice au constatat ca in anumite circumscriptii electorale din Wisconsin, Pennsylvania si Michigan in care votul a avut sisteme electronice, Hillary Clinton a obtinut in medie 7% mai putin decit ce fusese proiectat. Ei spun ca nu exista dovezi ca procesul ar fi fost piratat, dar ca trebuie verificat, pentru integritatea alegerilor.

Parerile sint impartite cu privire la viabilitatea teoriei, alti experti spunind ca fenomenul ar putea avea explicatii demografice. Kellyanne Conway, care este purtatorul de cuvint de facto al presedintelui ales Trump i-a acuzat pe sprijinitorii lui Clinton ca nu sint in stare sa accepte rezultatul scrutinului. Dar sa reamintim ca in campanie, insusi Trump a spus ca alegerile pot fi trucate si ca este posibil sa nu accepte imediat rezultatul, daca Clinton cistiga.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Pina acum campania Clinton nu a cerut repetarea numaratorii si nici Comitetul National Democrat nu a facut-o, se pare ca nici nu au de gind sa initieze o astfel de actiune, necrezind ca are sens. Nu au fost prezentate dovezi ca ar fi existat piraterie cibernetica sau ca rezultatul ar fi fost viciat in vreun fel.

Daca lui Hillary Clinton i-ar fi dificil sa conteste rezultatul, dupa ce l-a acceptat si in plina tranzitie la Casa Alba, candidata verzilor Jill Stein o face. Ea adunat circa două milioane de dolari si vrea sa continue si isi propune sa plateasca pentru reluarea numaratorii, incepind din Wisconsin, statul care i-a adus victoria lui Trump. Ea a spus ca nu o face pentru cistig personal sau pentru a o ajuta pe Clinton, ci pentru a da la iveala vicii in sistemul electoral american, o premiza criticata de cei care amintesc ca Stein este o prezenta mediatica la canalul rusesc de propaganda RTV.

In Wisconsin, diferenta dintre Trump si Clinton a fost de un procent si Stein spera ca daca suspiciunile se dovedesc reale, ele vor antrena repetarea numaratorii in Pennsylvania si Michigan. Cei mai multi analisti sint sceptici ca piraterie cibernetica ar fi putut influenta rezultatul, ca nereguli ar putea fi descoperite la renumaratoare si in plus in Pennsylvania, termenul limita pentru repetare a expirat. Pentru a intoarce rezultatul, Clinton ar trebui sa cistige toate cele trei state, o alta ipoteza putin plauzibila.

XS
SM
MD
LG