Linkuri accesibilitate

Nikki Haley ambasadoare la ONU - o nominalizare surpriză a președintelui ales Donald Trump


Nikki Haley

Guvernatoarea Carolinei de Sud a oscilat între aripa moderată și cea ultra-conservatoare a partidului său, asa numitul Tea-party.

O noua numire in cabinetul de politica externa al administratiei Trump, viitoarea ambasadoare a Statelor Unite la Natiunile Unite, Nikki Haley. Cine este ea? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Nikki Haley este guvernatoarea statului Carolina de Sud. Ea a fost nominalizata de presedintele ales Donald Trump ca ambasador la ONU, functie care face parte din cabinet. Aceasta numire surprinde la prima vedere pentru ca Haley a fost in campanie un critic al lui Trump, optind succesiv pentru doi dintre contracandidatii sai republicani, Marco Rubio si Ted Cruz.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

Dar ea a declarat inainte de alegerile generale ca voteaza pentru omul de afaceri si si-a exprimat satisfactia dupa ce acesta a fost ales, spunind ca in sfirsit republicanii au prilejul sa guverneze, controlind la Washington atit Congresul cit si presedintia. In plus, guvernatoarea are foarte limitata experienta in politica externa. Dar ea este una dintre tinerele sperante ale Partidului Republican si in acest sens, aceasta functie poate fi o rampa de lansare.

In plan ideologic, guvernatoarea a oscilat intre aripa moderata si cea ultra-conservatoare a partidului sau, asa numitul tea-party. Ea este fiica unor imigranti din India si in acest context, multe dintre politicile de imigratie dure ale lui Trump, prezentate in campanie au fost criticate de Nikki Haley. Aceasta capacitate de a corela diverse tendinte politice si a negocia eficace ii va fi utila la Natiunile Unite.

Acum ea va avea de explicat lumii, pozitiile de politica externa ale presedintelui Trump, misiune deloc facila. Si facind asta, ea va trebui sa mentina echilibristica politica intre Casa Alba si factiuni ale Partidului Republican care au ramas sceptice fata de Trump.

In anuntul sau, presedintele ales a spus ca guvernatoarea este un excelent negociator. Ea a aratat ca a acceptat functia la cererea presedintelui ales si nu putea face altfel cit timp seful executivului a insarcinat-o sa reprezinte America.

Nikki Haley a cerut de numeroase ori Partidului Republican sa dovedeasca mai mult interes si sensibilitate fata de interesele minoritatilor in America. De altfel in campanie, Trump a acuzat-o - pe vremea cind erau adversari - ca este slaba in chestiuni de imigratie si apararea frontierelor.

Noua functie de la ONU ii va oferi lui Haley o ocazie unica de a se afirma pe scena mondiala fara a putea fi invinuita ca ar fi globalista, un termen nepopular in Partidul Republican. Si in aceste conditii, intr-o buna zi, Nikki Haley ar putea candida chiar la o pozitie mai importanta, poate chiar cea pe care Trump o va prelua in curind. Ea are doar 44 de ani

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG