Linkuri accesibilitate

Fostul ministru al justiţiei Ion Morei, reținut într-un raid anticorupție


Numărul total al celor reținuți se ridică la 12, în ancheta condusă de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție.

Un fost secretar al Consiliului Suprem de Securitate și un fost viceministru al Agriculturii, împreună cu alți funcționari publici dar și oameni de afaceri, au fost reținuți astăzi de Centrul Național Anticorupție în cadrul unui dosar de escrocherie. Procurorii spun că persoanele reținute ar fi fost implicate într-o schemă de deposedare a Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău de un teren cu o suprafață de 30 de hectare.

Cauza penală, deschisă în luna martie 2016, vizează 12 persoane, dintre care zece au fost reținute astăzi, iar două fuseseră reținute anterior în cadrul altor cauze penale.

Agenția de presă IPN a scris că printre cei reținuți ar fi și Ion Morei, fost secretar al Consiliului Suprem de Securitate pe lângă fostul președinte comunist, Vladimir Voronin, și care în perioada anilor 2001-2003 a deținut funcția de ministru al Justiției.

Procurorii spun că printre bănuiți mai sunt foști și actuali funcționari publici, din cadrul ministerelor Agriculturii și Afacerilor Interne, dar și oameni de afaceri.

Toți ar fi fost implicați într-o schemă de deposedare a Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie de un teren de 30 de hectare. Odată obținut, pe bani mărunți, terenul urma să fie vândut la preț de piață, spune șeful direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu:

„Scopul lor era obținerea în arendă, ulterior parcelarea, defrișarea acestui teren, schimbarea destinației acestuia, ca ulterior aceste mici terenuri din toată suprafața de 30 de hectare să fie vândute la un preț cu mult mai mare.”

Tuturor persoanelor reținute li se incriminează acte de corupere, trafic de influenţă, precum şi falsificarea de acte publice. Cele zece persoane reținute astăzi se vor afla în izolator cel puțin 72 de ore. Persoanele reținute anterior, sunt în arest preventiv pentru termenul de 30 de zile, fiind învinuți și de defrișări ilegale de păduri într-un alt dosar. Apărarea nu a comentat învinuirile formulate de procurori.

Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău a intrat în atenția presei și în iunie 2016, când procurorii CNA anunțau reținerea a cinci persoane din cadrul instituției care, la fel, urmau să intre în posesia unor bunuri ale colegiului, pe căi ilegale, așa cum precizau oamenii legii. Totuși, până în prezent, potrivit lui Viorel Morari, dosarul lor nu a fost trimis în judecată, unele persoane fiind sub control judiciar, altele în arest la domiciliu. Solicitat de Radio Europa Liberă, șeful Procuraturii Anticorupție a explicat că dosarul persoanelor reținute în iunie nu a fost expediat în judecată, pentru a nu permite scurgerea de informații de natură să facă mai dificilă colectarea de probe ce inculpă grupul reținut astăzi. Procurorul s-a declarat convins că ambele cazuri vor ajunge cât de curând pe masa judecătorilor.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG